nedelja, 25. januar 2015

Jabolčna pita z beljakovim pokrovom

Ta je bila še nekoliko posebna, ker ni bila samo jabolčna, ampak tudi malce kutinova in hruškina. Zato tudi nekoliko drugačnega okusa od klasične jabolčne. Seveda pa jo lahko pripravimo tudi samo z jabolki, ali pa kakšnim drugim sadnim nadevom.
Če imate manjši pekač, prilagodite tudi količino sestavin.
Beljake za pokrov sem prihranila zamrznjene od prejšnje peke.


Testo za pekač 28 cm
3/4 pecilnega praška
400 g moke
150 g masla
100 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka
2 žlici sladke smetane
1 pokrovček ruma
Nadev
¾ kg jabolk
1 hruška
2 zvrhani žlici rozin
2 šilci ruma
1-2 dl kutinove marmelade (lahko tudi izpustite)
cimet
4 beljaki
Iz navedenih sestavin zamesimo testo in ga denemo za vsaj pol ure počivat v hladilnik. Testo razvaljamo in ga položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač (če že nimamo tistega teflonskega, na katerega se prav nič ne prime). Obložimo tudi robove v višini kakšnih treh centimetrov, tako da bomo brez bojazni, da bi polnilo šlo čez rob. Testo po dnu večkrat preluknjamo z vilicami in ga premažemo z marmelado. Naribana jabolka in hruško zmešamo z rozinami, rumom in cimetom. Pito pečemo skupaj kakšnih 45 minut na 180 stopinjah, dolžina pečenja je odvisna od pečice.  Po 35 minutah pečenja nanjo naložimo sneg iz beljakov in pazimo, da preveč ne porjavi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar