Za glavno jed
na imenitni večerji s prijatelji je Sharon pripravila mesni fondue – z nojevim
mesom in svinjsko ribico.
Mesnega
fonduja se spomnim tudi iz mojih mladih let. Mislim, da je mama enkrat iz Švice
prinesla opremo za fondue. Rostfrei posodo za olje s podstavkom in gorilnikom
ter različno označene dolge vilčke. Keramične krožnike z oddelki je mislim
nabavila v Libojah. Doma sta bili najpogostejši prilogi ketchup in
worchesterska omaka, ki sta bili v času socializma še delikatesa. Spomnim se,
da sva se z mamo worchesterske omake enkrat lotili tudi sami. Tudi hčeri sta
imeli radi fondue, tako da smo ga pripravljali vsako leto ob našem družinskem
novoletnem praznovanju.
Meso sem
narezala na grižljajčkaste kose in vsakega posebej cel dan marinirala v svoji
marinadi. Skupno je bilo olivno olje, sol in poper, potem pa je vsak dobil svoj
okus z različnimi začimbnimi dodatki.
Noju sem
dodala gorčico, nekoliko strtih zrn koriandra in limonske trave v prahu in na
koncu dodala nekoliko rdečega vina. Dobro premešala in odstavila v paco.
S svinjsko
ribico nisem preveč komplicirala z okusi in sem med meso dala par vejic svežega
timijana in rožmarina.
Poleg fonduja
lahko ponudimo različne omake. Na mizi pri Sharon so bile med drugimi hrenova
omaka ter domača hruškov čatni in čatni iz zelenih paradižnikov.
Ni komentarjev:
Objavite komentar