petek, 24. februar 2017

Mesni fondue

Za glavno jed na imenitni večerji s prijatelji je Sharon pripravila mesni fondue – z nojevim mesom in svinjsko ribico.
Mesnega fonduja se spomnim tudi iz mojih mladih let. Mislim, da je mama enkrat iz Švice prinesla opremo za fondue. Rostfrei posodo za olje s podstavkom in gorilnikom ter različno označene dolge vilčke. Keramične krožnike z oddelki je mislim nabavila v Libojah. Doma sta bili najpogostejši prilogi ketchup in worchesterska omaka, ki sta bili v času socializma še delikatesa. Spomnim se, da sva se z mamo worchesterske omake enkrat lotili tudi sami. Tudi hčeri sta imeli radi fondue, tako da smo ga pripravljali vsako leto ob našem družinskem novoletnem praznovanju.


Meso sem narezala na grižljajčkaste kose in vsakega posebej cel dan marinirala v svoji marinadi. Skupno je bilo olivno olje, sol in poper, potem pa je vsak dobil svoj okus z različnimi začimbnimi dodatki.
Noju sem dodala gorčico, nekoliko strtih zrn koriandra in limonske trave v prahu in na koncu dodala nekoliko rdečega vina. Dobro premešala in odstavila v paco.
S svinjsko ribico nisem preveč komplicirala z okusi in sem med meso dala par vejic svežega timijana in rožmarina.

Poleg fonduja lahko ponudimo različne omake. Na mizi pri Sharon so bile med drugimi hrenova omaka ter domača hruškov čatni in čatni iz zelenih paradižnikov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar