ponedeljek, 27. februar 2017

Polnjeni šampinjoni

Zelo pripravna jed za predjed ali prilogo, ali pa tudi za lažjo večerjico. Včasih sem jih večkrat pripravila, zdaj že dolgo ne, niti ne vem razloga, zakaj ne. Gotovo pa je, da jih nisem pripravila že od 2013, ko pišem ta blog. Se pa vedno, ko jih pripravljam spomnim na Jamija Oliverja, ki je ob svoji značilni razlagi pripravljal filo in s tolstimi prstki zajemal in polnil glavice šampinjonov. Med pripravo se je po kuhinji motala mlajša hči, ki je prepevala nekaj o zelenih šampionih.


sveži šampinjoni
oljčno olje
česen
peteršilj
parmezan
lahko tudi malo mozzarele
solni cvet
Šampinjone operemo in obrišemo. Ločimo klobučke in bete. Klobučke zložimo v naoljen pekač, na drobno nasekljane bete pa zamešamo skupaj s stisnjenim česnom, nasekljanim peteršiljem (in naribano mozzarelo). Z maso napolnimo klobučke, jih še malo nakapljamo z oljčnim oljem in porinemo v pečico, ogreto na 180 stopinj za 20 minut do pol ure. Kakšnih pet minut pred koncem peke, lahko po vrhu posujemo še malo naribanega parmezana, po koncu pa z občutkom posolimo s solnim cvetom. Lahko še malce pokapljamo s sveže stisnjenim deviškim oljem. Zraven ponudimo rahel kruh, najbolje italijansko pecivo (polžke), da bomo z njim lahko dobro podojnfali omakco, ki se je pocedila in zapekla na dnu pekača. Poleg pa še kozarec belega suhega vina.



Ni komentarjev:

Objavite komentar