Rumovo pecivo je eden izmed mojih praspominov iz
otroštva. Spomnim se obiska pri sorodnikih v Laškem, belih, kasetiranih
okvirjev za okna, svetlega hodnika in malo temnejše kuhinje, kjer se je
nahajalo čudovito pecivo. Ne vem, če je bil ravno rum, ker ga otroku najbrž ne
bi dali. A okus namočenega peciva je bil prav podoben.
Recept sem poiskala na spletu, pravzaprav gre za
kombinacijo več receptov s spleta in moje domišljije, ki je v tem primeru
bazirala na praspominu. Dodala sem še marelično marmelado in čokoladni preliv.
Rezultat je bil osupljiv. Slastno in mehko, v ustih topeče se pecivo. Zetom je
bilo všeč.
Ker kvadratnega modela za pecivo nimam, sem kolač
spekla v obliki torte. Če sledim praspominu, bi moral biti kolač postrežen v
kockastih rezinah. Kljub trikotnikom je bil okus enako bajen.
4 jajca
100 g sladkorja
100 g masla
1 dl mleka
100 g moke
1 pecilni prašek
8 žlic kakava v prahu
10 žlic ruma
200 g marelične marmelade
70 g jedilne čokolade
50 g masla
Beljake stepemo. V drugi posodi penasto stepemo
rumenjake s sladkorjem, nato dodamo še maslo. (Na tem mestu so mi razpadle metlice mojega mikserja. Sic.) Če nam
med stepanjem razpadejo metlice mešalca, stepamo naprej ročno. Vtepemo še
mleko, zatem še moko s pecilnim praškom in kakav. Rahlo vmešamo še stepene
beljake. Testo spečemo v kvadratnem modelu za pecivo, ki smo ga prej namazali z
maslom in posuli s kakavom. Pečemo ga pol ure na 180 stopinjah.
Biskvit prerežemo na pol, ga namočimo s polovico ruma
in premažemo s polovico marelične marmelade, ki smo jo predhodno pogreli (da je
bolj tekoča). Na to poveznemo drug del biskvita, ki ga po vrhu namočimo s preostalim
rumom in spet premažemo z vročo marmelado. Preko kolača prelijemo še s
čokoladnim prelivom, ki smo ga v bain
marie pripravili iz čokolade in masla.
Ni komentarjev:
Objavite komentar