Nisem se mogla upreti skušnjavi, da bi spekla
še belo različico torte caprese, ko sem v Odprti kuhinji zasledila recept.
Temno že najdete v tem blogu. Bela je pripravljena z belo čokolado in okusom
limone. Limono sem sicer dodala, a umanjkal je limoncello, ki ga nisem imela
pri roki. V originalnem receptu je kot začimba dodan tudi limonski timijan. Recept
sem torej nekoliko prilagodila, v testo sem dala tudi precej manj sladkorja kot
je navedeno v Odprti kuhinji, iz praktičnih razlogov pa sem uporabila nekoliko
manj mletih mandljev in bele čokolade – pakiranja teh dveh sestavin sta namreč
po 200 g. Temu sem prilagodila tudi količino preostalih sestavin razen jajc,
ker nekoliko večja količina njih v razmerju nikakor ne more škoditi.
Za
torto premera 28 cm
200 g mletih mandljev
200 g bele čokolade
180 g masla
5 jajc
naribana lupinica 1 bio limone
sok 1 limone
1 vaniljin sladkor
2 žlici sladkorja v prahu
9 g pecilnega praška
50 g jedilnega škroba
Belo čokolado skupaj z maslom raztopimo v vodni
kopeli in ohladimo. Vmešamo še limonin sok. V receptu piše, da se zna zgoditi,
da se bosta čokolada in maščoba ločili. Nič hudega, zmes samo premešamo.
V skledi zmešamo mlete mandlje, škrob, pecilni
prašek in naribano lupinico limone.
V drugi skledi penasto umešamo jajca s
sladkorji, da trojno narastejo in postanejo bledo rumene barve.
Nežno vmešamo stopljeno čokolado z maslom, nato
še suhe sestavine iz druge sklede.
Testo prelijemo v s peki obložen ali kako
drugače namaščen in potresen pekač za torto in pečemo v na 175 stopinj ogreti
pečici 40 minut. (Jaz sem pekla 50 minut, kot je predlagal izvorni recept, a je
bila peka nekoliko predolga. Morda tudi zato, ker je bila zaradi velikega
premera modela za torto le ta nekoliko nižja in je rabila manj časa. Vsekakor
priporočam pogledovanje v pečico in prilagajanje časa peke razmeram.)
Torta je bila kljub vsemu odlična. Celo Johnu,
ki ima sicer raje manj zapečene jedi, je bila ta izvedba všeč.
Ni komentarjev:
Objavite komentar