ponedeljek, 15. avgust 2022

Bela torta caprese

 

Nisem se mogla upreti skušnjavi, da bi spekla še belo različico torte caprese, ko sem v Odprti kuhinji zasledila recept. Temno že najdete v tem blogu. Bela je pripravljena z belo čokolado in okusom limone. Limono sem sicer dodala, a umanjkal je limoncello, ki ga nisem imela pri roki. V originalnem receptu je kot začimba dodan tudi limonski timijan. Recept sem torej nekoliko prilagodila, v testo sem dala tudi precej manj sladkorja kot je navedeno v Odprti kuhinji, iz praktičnih razlogov pa sem uporabila nekoliko manj mletih mandljev in bele čokolade – pakiranja teh dveh sestavin sta namreč po 200 g. Temu sem prilagodila tudi količino preostalih sestavin razen jajc, ker nekoliko večja količina njih v razmerju nikakor ne more škoditi.




Za torto premera 28 cm

200 g mletih mandljev

200 g bele čokolade

180 g masla

5 jajc

naribana lupinica 1 bio limone

sok 1 limone

1 vaniljin sladkor

2 žlici sladkorja v prahu

9 g pecilnega praška

50 g jedilnega škroba

Belo čokolado skupaj z maslom raztopimo v vodni kopeli in ohladimo. Vmešamo še limonin sok. V receptu piše, da se zna zgoditi, da se bosta čokolada in maščoba ločili. Nič hudega, zmes samo premešamo.

V skledi zmešamo mlete mandlje, škrob, pecilni prašek in naribano lupinico limone.

V drugi skledi penasto umešamo jajca s sladkorji, da trojno narastejo in postanejo bledo rumene barve.

Nežno vmešamo stopljeno čokolado z maslom, nato še suhe sestavine iz druge sklede.

Testo prelijemo v s peki obložen ali kako drugače namaščen in potresen pekač za torto in pečemo v na 175 stopinj ogreti pečici 40 minut. (Jaz sem pekla 50 minut, kot je predlagal izvorni recept, a je bila peka nekoliko predolga. Morda tudi zato, ker je bila zaradi velikega premera modela za torto le ta nekoliko nižja in je rabila manj časa. Vsekakor priporočam pogledovanje v pečico in prilagajanje časa peke razmeram.)

Torta je bila kljub vsemu odlična. Celo Johnu, ki ima sicer raje manj zapečene jedi, je bila ta izvedba všeč.

 


Ni komentarjev:

Objavite komentar