Ravioli s skuto in špinačo v omaki iz masla in
žajblja. Odkar sva z Johnom v Osterii il Vignale v La Spezii jedla nekaj
podobnega za predjed, sem imela v načrtu, da se lastnoročno lotim teh raviolov.
Jed sem našla na italijanskem spletu in danes sem končno lahko ujela to
priložnost, da si vzamem dovolj časa za pripravo. Za pripravo tovrstne jedi je
namreč treba žrtvovali del dopoldneva v kuhinji, posebej če se hkrati lotimo
sladice, ki je doslej nismo pripravljali. Na vrsto je namreč prišla bela torta
caprese. Dodaten čas gre za pripravo rezancev iz preostalega testa za domače
testenine. Testo se namreč hitro suši, zato je treba vse preostanke od raviolov
pravočasno predelati v tagliatelle.
Namesto rikote sem uporabila zrnati sir neke
hrvaške mlekarne. Odlično se je obnesel.
Ob taki kuhi, ko mi ne uspe sproti pospravljati
posode in kuharskih pripomočkov, se vedno spomnim Rose iz La cuccine, romana,
ki se dogaja na Siciliji.
Za 24
raviolov
Testo
250g ostre moke (tip 400, v Italiji 00*)
2 jajci
1 rumenjak
ščep soli
Polnilo
250 g
špinače
125 g
rikote
50 g sira
Grana Padano
Muškatni
orešček
Sol,
poper
Najprej
umesimo testo, ga zavijemo v prozorno folijo za živila in ga denemo za pol ure
v hladilnik.
Medtem
pripravimo polnilo. Špinačo oplaknemo in blanširamo ter jo dobro odcedimo. V
skledi zamešamo rikoto in nariban sir, začinimo z muškatnim oreščkom in poprom.
Vmešamo še odcejeno špinačo.
S pomočjo
strojčka za pripravo testenin pripravimo plahte, na katere redu navideznih
kvadratkov v velikosti kakšnih 5 x 5 centimetrov denemo kupčke polnila. Testo s
kupčki prekrijemo s podobno veliko plahto in raviole po robovih navideznih
kvadratkov zatesnimo. Po robovih navideznih kvadratkov raviole narežemo in jih
še enkrat dodobra zatesnimo.
Iz
preostanka testa naredimo tagliatelle, ki jih uporabimo ob naslednji kuharski
priložnosti.
Raviole
skuhamo v osoljenem kropu, po mojih izkušnjah bo 15 minut ravno prav.
Medtem
raztopimo maslo in vanj denemo natrgane listke žajblja. Raviole dobro odcedimo
in jih denemo v masleno žajbljevo omako.
Izjemno.
*Vse
o moki Vse
o moki z Erikom Bačarjem (delo.si)
**
Prilagam še original recept, ki ima nekaj slik, da si laže predstavljate
pripravo Ricetta
Ravioli ricotta e spinaci burro e salvia - La Ricetta di GialloZafferano
Ni komentarjev:
Objavite komentar