ponedeljek, 15. avgust 2022

Maroški ratatuille

 

»Maroško« običajno pripravljam tako, da izdolbene zelenjavice napolnim ali z mesnim ali vegi nadevom in jih v pečici pečem s paradižnikovo omako. Ključne za specifičen so dodane začimbe, kot so koriander, cimet, klinčki. Recepta za obe različici najdete v tem blogu.

Tudi pri ratatuillu gre za zelenjavo in paradižnikovo omako, le da so tam dodane običajno provansalske začimbe. Zato mi je prišlo na misel, da poskusim z različico ratatuilla z maroškim okusom.




oljčno olje

melancani

bučke

rdeča paprika

česen

čebula

paradižnikova pulpa

suh paradižnik

sol, poper

koriandrovi listi, lahko tudi peteršiljevi

cimet, klinčki, koriandrova semena

žlička sladkorja

50 g kuskusa na osebo

rozine

Melancane, bučke in paprike narežemo na nam všečne oblike in jih na rahlo naoljenem pekaču spečemo na 180 stopinjah. Lahko dodamo tudi kakšen strok česna. Verjetno bo kakšne pol ure dovolj, vse pa je odvisno od pečice.

Medtem pripravimo omako. Na oljčnem olju prepražimo in podušimo na drobno nasekljano čebulo, dodamo nasekljan česen, malo premešamo, toliko da česen zadiši, a ne porjavi. Dodamo narezan suh paradižnik in paradižnikovo pulpo. Solimo popramo in začinimo za nasekljanimi koriandrovimi listi (peteršiljem), cimetom ter v možnarju zdrobljenimi koriandrovimi semeni in klinčki. V omako dodamo še žličko sladkorja in jo kuhljamo kakšne pol ure. Potem proti koncu dodamo narezano pečeno zelenjavo in kuhamo skupaj 15 minut. V tem času pripravimo kuskus po receptu na embalaži. Odličen je, če mu dodamo tudi rozine (vmešamo jih hkrati s kuskusom v vrelo vodo).

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar