»Maroško« običajno pripravljam tako, da izdolbene
zelenjavice napolnim ali z mesnim ali vegi nadevom in jih v pečici pečem s
paradižnikovo omako. Ključne za specifičen so dodane začimbe, kot so koriander,
cimet, klinčki. Recepta za obe različici najdete v tem blogu.
Tudi pri ratatuillu gre za zelenjavo in paradižnikovo
omako, le da so tam dodane običajno provansalske začimbe. Zato mi je prišlo na
misel, da poskusim z različico ratatuilla z maroškim okusom.
oljčno olje
melancani
bučke
rdeča paprika
česen
čebula
paradižnikova pulpa
suh paradižnik
sol, poper
koriandrovi listi, lahko tudi peteršiljevi
cimet, klinčki, koriandrova semena
žlička sladkorja
50 g kuskusa na osebo
rozine
Melancane, bučke in paprike narežemo na nam všečne
oblike in jih na rahlo naoljenem pekaču spečemo na 180 stopinjah. Lahko dodamo
tudi kakšen strok česna. Verjetno bo kakšne pol ure dovolj, vse pa je odvisno
od pečice.
Medtem pripravimo omako. Na oljčnem olju prepražimo
in podušimo na drobno nasekljano čebulo, dodamo nasekljan česen, malo
premešamo, toliko da česen zadiši, a ne porjavi. Dodamo narezan suh paradižnik
in paradižnikovo pulpo. Solimo popramo in začinimo za nasekljanimi
koriandrovimi listi (peteršiljem), cimetom ter v možnarju zdrobljenimi
koriandrovimi semeni in klinčki. V omako dodamo še žličko sladkorja in jo
kuhljamo kakšne pol ure. Potem proti koncu dodamo narezano pečeno zelenjavo in
kuhamo skupaj 15 minut. V tem času pripravimo kuskus po receptu na embalaži. Odličen
je, če mu dodamo tudi rozine (vmešamo jih hkrati s kuskusom v vrelo vodo).
Ni komentarjev:
Objavite komentar