petek, 31. maj 2013

Pašta s kozicami

Pasta con gambas. Ta kombinacija za pašto je nastala povsem slučajno. V Madridu. Vsa očarana sem izbirala med sadovi morja, ki so bili skrbno razporejeni po zdrobljenem ledu dobro založene samopostrežne trgovine nasproti postaje Principe Pio. Nisem mogla izbrati česar koli, ker kuhinja v študentskem stanovanju ob Rio Manzanares ne omogoča priprave vsakovrstne hrane. Poleg tega je bilo v hladilniku taistega stanovanja na voljo precej paradižnikov, ki jih je bilo treba porabiti in listov sveže mlade špinače, kupljene prejšnjega dne. Madre (to sem seveda bila jaz), ki je tega dne pripravljala kosilo, se je odločila za pašto s temi sestavinami in kozicami, ki so rožnate sveže krasile bogato morsko ponudbo.


olivno olje
kozice
česen
paradižnik v kakršni koli obliki
bazilika, rožmarin, lovorov list
sol, poper
pol kozarčka belega vina
listi mlade špinače
špageti

Na olivnem olju v veliki ponvi najprej na hitro popražimo kozice in jih odložimo na krožnik. Na isto olje denemo česen, zakrožimo s kuhalnico in takoj dodamo še paradižnike. To takojšnje dodajanje je bilo storjeno z namenom, da se česen ne bi porjavel, ampak le prijetno zadišal. Pomešamo, dodamo začimbe ter posolimo in popopramo. Dodamo še malo belega vina. Kuhljamo kakšnih deset minut in dodamo še liste mlade špinače. Še malenkost pomešamo. Med tem, pravzaprav že na začetku kuhe smo pristavili vodo za špagete. Tam nekje na polovici kuhljanja paradižnika je bil pravi trenutek, da smo šli vanjo s špageti. Z namenom, da bi bili kuhani al dente ravno ob trenutku, ko smo zaključili z omako. Prav na koncu v omako stresemo še prepražene kozice. Če je pregosta, jo lahko malenkost razredčimo z vodo od špagetov (to sem se naučila od Jaimeja, pred kratkim pa sem opazila, da se je on tega naučil od two greedy Italians, ki sta bila bojda njegova učitelja za italijansko kuhinjo). Špagete stresemo k omaki in vse skupaj še zadnjič dobro premešamo. Ob tem okusnem obroku se ne branimo kozarčka Rioje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar