ponedeljek, 20. oktober 2014

Grisini

Krušne paličice z rožmarinom, oljkami ali suhimi paradižniki.
Kar nekaj časa že sem se pripravljala, da se spet enkrat lotim grisinov. So namreč odličen prigrizek, takšni domači pa precej boljši od kupljenih. Posebej, če so obogateni z rožmarinom, oljkami ali posušenimi paradižniki. Postrežemo jih s pršutom in kozjim ali ovčjim sirom ter s kozarčkom merlota, kaberneta ali terana. Izjemno.
Količina testa ustreza enemu pekaču grisinov, glede na to, kako hitro poidejo, pa vam priporočam dvojno maso (za dvojno peko).


200 g gladke bele moke
1 dl vode
¼ žličke soli
1 žlička sladkorja
1 žlička suhega kvasa
2 žlici oljčnega olja
sveži rožmarin
črne oljke
suhi paradižniki

Iz omenjenih sestavin umesimo kvašeno testo. Pustimo ga vzhajati dve uri, če se nam mudi, bo tudi ena ura dovolj. Za grisine, namreč ne rabimo tako rahlega testa. V testo vmešamo primerno količino svežega rožmarina, izkoščičenih in še narezanih oljk ali pa narezanih suhih paradižnikov (jaz sem v vsako tretjino testa vmesila enega izmed dodatkov). Testo natrgamo na kepice in iz njih naredimo podolgovate svaljke. Naj bodo dovolj tanki, saj se bodo po vzhajanju še odebelili. Razporedimo jih na peki papir na pekaču in jih pustimo vzhajati še kakšne pol ure. Pečemo jih v že ogreti pečici na 220 stopinj 8 do 15 minut. Čas pečenja je odvisen od tega, kako trde grisine želimo. Jaz imam rajši nekoliko mehkejše, tako, da so bolj kruhasti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar