Zapis o količini sestavin za ajdovo testo sem imela
že kar nekaj časa. Niti ne vem, kje sem našla recept, morda na spletu ali pa v
kakšni reviji pri frizerju. Na tovrstne revije namreč naletim samo tam, ko ga
obiščem na približno mesec in pol. Doma jih nimam, frizer pa ni miljé za kakšno bolj resno branje. Pa še malo sem
na tekočem kaj se dogaja v knežjih družinah ali na naši mali estradi. Malo sem
zašla, bistveno pa je, da sem se lotila priprave tega kolača, ki je bil, če me
spomin ne vara, v originalu namenjen kot podloga piti. Torej lahko mirno na pripravljeno
testo nadevate kakšno sadje. Gotovo bi bilo dobro s hruškami ali malinami,
lahko pa katerokoli, ki bi se nam združilo z okusom ajde in mandljev. Jaz sem
tokrat po testu posula nasekljane mandlje, Johnu je bilo všeč, meni pa malo
presuho. Zato sem si naknadno po vrhu namazala še odlične grozdne marmelade.
Pekla sem v 26 cm pekaču, če bi radi tanjše testo,
pa lahko uporabite pekač s premerom 28. Pa še to naj vam izdam, da sem pomotoma
v testo dodala tudi eno žličko pecilnega praška, misleč, da v rokah držim
vaniljin sladkor. Ni bilo nič narobe, testo je bilo še bolj rahlo.
Za pekač 26
cm
5 žlic ajdove moke
4 žlice mletih mandljev
4 žlice sladkorja
1 vaniljin sladkor
4 jajca
Stepemo beljake. Rumenjake penasto stepemo skupaj s
sladkorji. Z občutkom vmešamo polovico snega, ajdovo moko in zmlete mandlje,
nato še preostali sneg. Nalijemo v pomaščen ali/in s peki papirjem obložen
pekač ter pečemo 15 minut na 180 stopinjah.
Ni komentarjev:
Objavite komentar