četrtek, 30. oktober 2014

Sarma

Tudi recept za sarmo je od Johnove mame. Običajno smo jih jedli prvega ali drugega januarja, po malo daljši noči. Spodnje količine lahko tudi zmanjšamo, če kuhamo za manj ljudi. Sicer pa so sarme jed, ki je boljša, če jo skuhamo na veliko. Nič hudega, če jih malo ostane. Naslednji dan so še boljše, prav pripravno pa je tudi, če jih nekaj zamrznemo za kakšen dan, ko se nam ne da dopoldneva preživeti v kuhinji.


glava kislega zelja
olje
80 dkg mletega mesa (žrebiček ali govedina)
panceta
20 dkg riža
2 jajci
sol, poper, začimbe po okusu
juha
obtežit in dat kuhat
počasi vret 1 ura

Mleto meso skupaj z na drobne kockice narezano panceto prepražimo na olju. Riž skuhamo skoraj do mehkega. Meso in riž zmešamo z jajci. Solimo in popramo. Začimbe dodamo po okusu. Maso zavijemo v zeljne liste, preostalo zelje narežemo. V posodo denemo na dno zelje, nato sloj sarm, spet zelja, sarm, … in zalijemo z juho. Na vrhu obtežimo, sarme naj počasi vrejo eno uro. Zraven se priležejo ajdovi žganci.

Ni komentarjev:

Objavite komentar