Tudi recept za sarmo je od Johnove mame. Običajno smo jih jedli
prvega ali drugega januarja, po malo daljši noči. Spodnje količine lahko tudi
zmanjšamo, če kuhamo za manj ljudi. Sicer pa so sarme jed, ki je boljša, če jo
skuhamo na veliko. Nič hudega, če jih malo ostane. Naslednji dan so še boljše,
prav pripravno pa je tudi, če jih nekaj zamrznemo za kakšen dan, ko se nam ne
da dopoldneva preživeti v kuhinji.
glava kislega
zelja
olje
80 dkg mletega mesa
(žrebiček ali govedina)
panceta
20 dkg riža
2 jajci
sol, poper,
začimbe po okusu
juha
obtežit in dat
kuhat
počasi vret 1
ura
Mleto meso skupaj z na drobne kockice narezano panceto prepražimo
na olju. Riž skuhamo skoraj do mehkega. Meso in riž zmešamo z jajci. Solimo in
popramo. Začimbe dodamo po okusu. Maso zavijemo v zeljne liste, preostalo zelje
narežemo. V posodo denemo na dno zelje, nato sloj sarm, spet zelja, sarm, … in
zalijemo z juho. Na vrhu obtežimo, sarme naj počasi vrejo eno uro. Zraven se
priležejo ajdovi žganci.
Ni komentarjev:
Objavite komentar