Krušne paličice s sezamom ali
bučnimi semeni.
To je bolj
zdrava različica grisinov, pripravljena iz pirine polnozrnate moke z dodatki
semen. Zelo primeren prigrizek za grizljanje ob pivu in siru.
Iz spodaj navedenih
količin dobimo toliko grisinov, kot jih vidite na sliki. Toliko jih tudi
spravite na en pekač v formatu pečice. Lahko vam zaupam, da kaj hitro poidejo,
zato je morda bolje, če zastavite z dvojno maso, ali pa vzporedno naredite še
različico z belo moko in drugimi dodatki. Da je več izbire.
200 g pirine
polnozrnate moke
1 dl vode
¼ žličke soli
1 žlička
sladkorja
1 žlička suhega
kvasa
2 žlici
oljčnega olja
sezamova semena
bučna semena
sezamova semena
bučna semena
Iz omenjenih sestavin umesimo kvašeno testo. Pustimo ga vzhajati
dve uri, če se nam mudi, bo tudi ena ura dovolj. Za grisine, namreč ne rabimo
tako rahlega testa. V testo vmešamo primerno količino sezamovih ali bučnih
semen (jaz sem v polovico testa vmesila ene vrste, v drugo pa druge). Testo
natrgamo na kepice in iz njih naredimo podolgovate svaljke. Naj bodo dovolj
tanki, saj se bodo po vzhajanju še odebelili. Razporedimo jih na peki papir na
pekaču in jih pustimo vzhajati še kakšne pol ure. Pečemo jih v že ogreti pečici
na 220 stopinj 8 do 15 minut. Čas pečenja je odvisen od tega, kako trde grisine
želimo. Jaz imam rajši nekoliko mehkejše, tako, da so bolj kruhasti.
Ni komentarjev:
Objavite komentar