ponedeljek, 20. oktober 2014

Pirini grisini

Krušne paličice s sezamom ali bučnimi semeni.
To je bolj zdrava različica grisinov, pripravljena iz pirine polnozrnate moke z dodatki semen. Zelo primeren prigrizek za grizljanje ob pivu in siru.
Iz spodaj navedenih količin dobimo toliko grisinov, kot jih vidite na sliki. Toliko jih tudi spravite na en pekač v formatu pečice. Lahko vam zaupam, da kaj hitro poidejo, zato je morda bolje, če zastavite z dvojno maso, ali pa vzporedno naredite še različico z belo moko in drugimi dodatki. Da je več izbire.


200 g pirine polnozrnate moke
1 dl vode
¼ žličke soli
1 žlička sladkorja
1 žlička suhega kvasa
2 žlici oljčnega olja
sezamova semena
bučna semena

Iz omenjenih sestavin umesimo kvašeno testo. Pustimo ga vzhajati dve uri, če se nam mudi, bo tudi ena ura dovolj. Za grisine, namreč ne rabimo tako rahlega testa. V testo vmešamo primerno količino sezamovih ali bučnih semen (jaz sem v polovico testa vmesila ene vrste, v drugo pa druge). Testo natrgamo na kepice in iz njih naredimo podolgovate svaljke. Naj bodo dovolj tanki, saj se bodo po vzhajanju še odebelili. Razporedimo jih na peki papir na pekaču in jih pustimo vzhajati še kakšne pol ure. Pečemo jih v že ogreti pečici na 220 stopinj 8 do 15 minut. Čas pečenja je odvisen od tega, kako trde grisine želimo. Jaz imam rajši nekoliko mehkejše, tako, da so bolj kruhasti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar