sobota, 7. februar 2015

Kremna juha z listi cvetače

Še ena jed, ki je nastali iz podobnih vzgibov, kot tisti v prejšnjih dveh blogih. V hladilniku je ostalo perje od karfijole. Cvetačno lisje je odlično, tudi ko kuhamo celo glavo cvetače in jo prekrijemo s praženimi drobtinami ali pa omako iz kisle smetane. Tudi sicer liste vedno porabim. Tokrat so beli cvetovi cvetače bili uporabljeni posebej (mislim, da jih je hčer skuhala na pari skupaj z ostalo zelenjavo), liste pa bi bilo greh zavreči. Zato sem jih uporabila in skuhala kremno juho, po podobnem receptu kot Novakovi kuhajo porovo. Bila je izjemna.


Za 4 osebe
oljčno olje
rezina masla
2 krompirja
3 stroki česna
listje večje cvetače
sol, poper, majaron, muškatni orešček
mleko

Na oljčnem olju in maslu prepražimo na tanke rezine narezan krompir, na koncu dodamo še stroke česna. Zalijemo z vodo in dodamo na kose narezano cvetačno listje. Začinimo in kuhamo, da se vsebina zmehča. Sesekljamo s paličnim mešalnikom in dodamo mleko. Še malo pokuhamo, če je juha preveč gosta, lahko dodamo še mleka. Ponudimo s opečenim kruhom ali grisini.

Ni komentarjev:

Objavite komentar