Vzela sem enak recept, kot ga uporabljam za Sachertorto in, ki je mimogrede precej boljša od tiste, ki jo prinesemo v leseni
škatlici skrbno zapakirano z Dunaja, le da sem tokrat uporabila pirino moko (ne
polnozrnate). Rezultat je bil odličen, le nekoliko bolj kompaktno testo pride,
kot iz običajne bele pšenične moke.
140 g masla
160 g sladkorja
180 g nastrgane čokolade
8 jajc
30 g sladkorja v prahu
140 g pirine moke
1 zravnana čajna žlica pecilnega praška
200 g marelične mezge
200 g čokoladne prevleke
Maslo in sladkor penasto umešamo in dodamo
čokolado, ki smo jo raztopili v vodni kopeli in med mešanjem ohladili. Zdaj vse
skupaj mešamo, da se penasto zgosti. Počasi dodajamo rumenjake in krepko stepamo.
Beljak stepemo s sladkorjem v prahu v čvrst sneg in ga damo na čokoladno kremo.
Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo nasujemo na jajčno zmes in vse skupaj
previdno premešamo. Testo damo v model, katerega dno smo obložili in stene smo s
peki papirjem. Pečemo kakšne tričetrt ure (odvisno od pečice) na 180 stopinjah.
Torto pustimo, da se malo ohladi, nato pa jo vzamemo iz modla in zunaj
premažemo z vročo tekočo marmelado ter pustimo, da se malo strdi. (Jaz običajno
pred tem torto prerežem in jo premažem še z eno plastjo marmelade.) Čokoladno
prevleko raztopimo v vodni kopeli in z njo oblijemo torto. Torto obvezno
postrežemo s stepeno sladko smetano.
Ni komentarjev:
Objavite komentar