Tako kot v prejšnjem objavljenem receptu, je tudi
odločitvi za to jed botrovalo dejstvo, da je v hladilniku ostal neporabljen
brstični ohrovt. Povrh vsega je bil še bio, torej pridelan s posebno
pozornostjo, zato bi ga bilo greh prepustiti nekulinarični usodi. Predvsem pa
gre za odnos do hrane. Že od malega so me naučili, da se vse, kar je na
krožniku poje, da se hrane ne meče stran in, da vsi na tem svetu nimajo te
sreče, da bi bili siti. Skrb staršev za hrano izvira iz časov druge svetovne
vojne, ko hrane v slovenskih mestih ni bilo dovolj in so bili marsikdaj lačni.
Torej ohrovt v hladilniku je bil, zato sem šla
brskati po spletu za idejami. Po glavi so se mi podili razni narastki,
kombinacije s testeninami, na koncu pa sem našla idejo za rižoto. Iz te ideje
sem počrpala samo kombinacijo riža, ohrovta in gamberov, ostalo sem priredila
po svoje, piko na i pa sem si sposodila pri prijateljici, ki je kuhala rižoto z
lososom.
Za 4 osebe
oljčno olje
škampovi repki ali gamberi
brstični ohrovt
brstični ohrovt
1 šalotka
3 stroki česna
240 g riža za rižote
sol, poper
1 žlička vloženih gorčičnih zrn
maslo, mleko, parmezan
Brstični ohrovt očistimo in ga skuhamo v neslanem
kropu (15 minut). Narežemo ga na kolute. Tekočino prihranimo. Na oljčnem olju najprej
prepražimo škampove repke in jih odložimo nastran. Na istem olju nežno prepražimo na
drobno narezano šalotko in česen. Dodamo riž in ga steklasto prepražimo. Dodamo
ohrovt in zalijemo s primerno količino ohrovtove tekočine (malo manj kot 2:1 v
razmerju z rižem, ker bomo na koncu dodali še mleko). Solimo in popramo. Ko je
riž kuhan najprej dodamo žličko gorčičnih zrn, premešamo, nato vmešamo še škampove repke,
rezino masla in malo mleka (toliko kot še manjka rižu). Pokuhamo in v rižoto
naribamo še parmezan. Premešamo in ponudimo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar