sobota, 7. februar 2015

Rižota z brstičnim ohrovtom in škampovimi repki

Tako kot v prejšnjem objavljenem receptu, je tudi odločitvi za to jed botrovalo dejstvo, da je v hladilniku ostal neporabljen brstični ohrovt. Povrh vsega je bil še bio, torej pridelan s posebno pozornostjo, zato bi ga bilo greh prepustiti nekulinarični usodi. Predvsem pa gre za odnos do hrane. Že od malega so me naučili, da se vse, kar je na krožniku poje, da se hrane ne meče stran in, da vsi na tem svetu nimajo te sreče, da bi bili siti. Skrb staršev za hrano izvira iz časov druge svetovne vojne, ko hrane v slovenskih mestih ni bilo dovolj in so bili marsikdaj lačni.
Torej ohrovt v hladilniku je bil, zato sem šla brskati po spletu za idejami. Po glavi so se mi podili razni narastki, kombinacije s testeninami, na koncu pa sem našla idejo za rižoto. Iz te ideje sem počrpala samo kombinacijo riža, ohrovta in gamberov, ostalo sem priredila po svoje, piko na i pa sem si sposodila pri prijateljici, ki je kuhala rižoto z lososom.


Za 4 osebe
oljčno olje
škampovi repki ali gamberi
brstični ohrovt
1 šalotka
3 stroki česna
240 g riža za rižote
sol, poper
1 žlička vloženih gorčičnih zrn
maslo, mleko, parmezan

Brstični ohrovt očistimo in ga skuhamo v neslanem kropu (15 minut). Narežemo ga na kolute. Tekočino prihranimo. Na oljčnem olju najprej prepražimo škampove repke in jih odložimo nastran. Na istem olju nežno prepražimo na drobno narezano šalotko in česen. Dodamo riž in ga steklasto prepražimo. Dodamo ohrovt in zalijemo s primerno količino ohrovtove tekočine (malo manj kot 2:1 v razmerju z rižem, ker bomo na koncu dodali še mleko). Solimo in popramo. Ko je riž kuhan najprej dodamo žličko gorčičnih zrn, premešamo, nato vmešamo še škampove repke, rezino masla in malo mleka (toliko kot še manjka rižu). Pokuhamo in v rižoto naribamo še parmezan. Premešamo in ponudimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar