Juha je bila drugi hod čudovite večerje
naše gostiteljice. Večerja se je začela s tremi namazi, nadaljevala z bučno
juho, nato še s svinjsko ribico s prilogami, zaključila pa se je s kostanjevim pirejem. Objavljam kar originalno besedilo kuharice.
Bučna juha
kokosova mast
čebula
korenje
bučka
paradižnik
hokaido buča
sol, poper
ingver
kurkuma
lovorjev list
»Bučna juha je pripravljena
verjetno podobno, kot kakšna že objavljena v tem blogu. Vedno jo delam po istem
kopitu. Prepražim čebulo (tokrat na kokosovi masti) in potem sproti ko režem
različno zelenjavo, dodajam korenček, bučko, obvezno kakšen dobro zrel domač
paradižnik če je, lahko tudi kakšen krompirček, ter seveda bučo. Tokrat hokaido.
Malo posolim, dodam malo popra, ingverja in kurkume. Pri nobeni juhi ne pozabim
na lovor. Meni paše v vsako juho in ga obvezno dodam. Zaprem poklopec ekonom
lonca in kuham zelo kratek čas. Ta moj ekonom lonec je res zlat. Ko je kuhano,
najprej izgubljam živce, ker včasih ne najdem lovorjevega lista, sploh, če je
kaj več zelene zelenjave. Zmiksam s paličnim in fertik. Ponavadi na koncu
vlijem v juho malo mleka ali pa kar sladke smetane, odvisno tudi od tega, kako
gosta juha je.«
Čebulno gnezdece
čebula
kokosova mast
rjav sladkor
»Tokrat je juha dobila še modni
dodatek v obliki čebulnega gnezdeca oz. lepše rečeno kronce. Za vsako porcijo
juhe računamo eno srednjo do manjšo čebulo, ki jo narežemo (ni treba tako vešče
kot Julia) in počasi pražimo na kokosovi masti, dokler ne postane res lepo
zlata oz. že malo rjavkasta in suha. Potem na srednjem ognju čebulo rahlo
potresemo z rjavim sladkorjem. Ravno toliko, da ne bi čisto otrdela kot
karamel, ampak za okus in da vseeno malo otrdi in ni več tako cunjasta. Še
toplo oblikujemo v gnezda, za vsak slučaj, ker vnaprej težko vemo, kako bo
sladkor prijel in kako trdo bo, ko se ohladi.
Na juho položimo gnezdece/kronco
in za vizualni učinek (in tudi okus) se lahko še igramo z narezanim drobnjakom
in sesekljanim svežim peteršiljem, skupaj z baziliko. Nič ne bi bilo narobe
tudi, če bi na koncu pokapali s par kapljicami prave balzamične kreme. To me
spomni na staro mamo, ki je v razne mineštre in ajmohte vedno dala par kapljic
vinskega kisa.«
Ni komentarjev:
Objavite komentar