Ali prekmurski namaz, kakor ga je
imenovala gostiteljica imenitne večerje v čarobnem vzdušju prijetnega
stanovanja. Namaz je bil eden izmed treh, ki so priromali na mizo skupaj s
hrustljavim kruhom z rukolo.
Za uvod k pripravi namaza si
preberite tudi kuharičino zgodbo o njem. »Zadnjič enkrat sem bila po davnih
letih na obisku pri sorodnikih v Prekmurju, kjer se od vedno kar pomnim, hrana
pripravlja z ljubeznijo, in se tako tudi postreže. Tudi tja so seveda segli
moderni trendi in kljub temu, da tete niso več rosno mlade, so še vedno
dovzetne tudi za novotarije. Eno takih je teta pripravila iz domače zaseke in
bučnih semen v obliki namaza. Prekrasna zadeva! Manjkal je le kruh njene mame,
stare tete Ane, ki je že dolgo pokojna. Kadar smo prišli tja, je zame vedno
morala biti domača skuta, ki ji ni para še danes in pa domač temen, malo
kiselkast kruh, kateremu je danes še najbolj podoben koroški. Od zelo
ploščatega hlebca je na tanko odrezala rezino, jo dala na vedno zakurjen
štedilnik (namesto v toaster) in potem premazala z zaseko. Domačo jasno. Njami!
Ta namaz tokrat je bil zelo
sofisticiran v primerjavi s čisto zaseko iz tünke. Tudi sama sem tokrat hotela postreči
s to delicijo, a skrivnosti so v podrobnostih in z njimi sem bila preskopa.
Moja varianta je imela le zaseko, bučna semena in kanček bučnega olja za okrepitev
barve zdrobljenih (grobo mletih) bučnih semen. No, teta mi je zaupala, da ona
doda še česen, poper, ter začimbe z vrta (timijan, majaron in celo baziliko?!).
Soli po okusu, glede na slanost zaseke. Seveda tudi ona doda malce bučnega olja
in to je to.
Skratka – sem kar malo šokirana
nad sabo, da v njenem namazu nisem prepoznala še kakšnega okusa. Res pa je, da
sem bila zelo skromna pri jedi in mi hrana takrat niti ni teknila. Ko sem
poskusila, sem le ocenila, da je izjemno okusno, vendar se sploh nisem več
ubadala naprej s tem, kaj vse je v namazu.
(Bučni namaz je desni.)
zaseka (iz tünke)
bučna semena
domače bučno olje
poper
sveže začimbe (timijan, majaron,
bazilika)
sol po potrebi
Bučna semena grobo zmeljemo in zmešamo
z zaseko, bučnim oljem in začimbami. Posrežemo s hrustljavim kruhom. In »to je
to«, kakor pravi kuharica.
Ni komentarjev:
Objavite komentar