Namaz je bil eden izmed treh, ki
so priromali na mizo v trisu skupaj s hrustljavim kruhom. Poleg ugorjevega, je
bil še bučni namaz, tretji pa kaviar z rakci. Pripravila ga je gostiteljica
čudovite večerje. Da bo besedilo recepta bolj avtentično, ga bom zapisala kar z
njenimi besedami.
»Vsekakor je za namaz dobro imeti
lep kos ribe, predvsem ne tisti del proti repu, ker je tam več kostnega
drobirja. V srednjem delu (sploh če je ugor imel več kot meter), se ne da
zgrešiti in je s čiščenjem koščic zelo malo dela.«
(Na sliki je levo.)
lešada
ugor
čebula
lovorjev list
korenje
paradižnik
por
sol
poper v zrnju
namaz
kuhan ugor
olivno olje
poper
česen
rožmarin
kapre
majoneza
»Ribo zaprem v ekonom lonec za
kakšne pol ure. Meso ugorja je namreč kar čvrsto in ne razpade takoj, tako kot
recimo salpa v lešadi, da ne govorim o tabinji. V vodi ne sme manjkati čebula,
lovor (iz Istre seveda) in črn poper v zrnu. Soliti niti ni treba. Vsaj jaz ne.
Če pa imam doma še kakšno drugo jušno zelenjavo, pa jo kar namečem zraven
(korenje, paradižnik, por). Ko je kuhano, je treba meso očistiti koščic. Glavna
kost se lepo olupi, potem pa je glede na velikost ugorja in del ribe delo manj
ali pa bolj časovno zahtevno. Ko čistim meso, ga že sproti drobim s prsti.
Meso je zelo pusto, zato potrebuje
(vsrka) zelo veliko maščob. Najprej ga kar dobro poškropim, polijem z olivčkom,
dodam poper, drobno nasekljan česen in rožmarin, da se izgubi, malo
kaper, ter na koncu obvezno še majonezo, da se dobi lepo mazljivo
strukturo. Solite toliko da je prav in pazite, da ne pretiravate, saj vedno
lahko še dosolite. Namaz je boljši, če malo odstoji (recimo čez noč), da se
okusi med seboj povežejo in prepojijo. Boste videli naslednji dan, kako
bo maščoba izginila. In vedno lahko še dodate tudi malo olivčka.
Evo, toliko o namazih. Za kruhek
sem izbrala polnozrnato bagetko z rukolo, ki se mi zdi, se je kar lepo podala k
vsem namazom. Tudi ruskemu kaviarju s kozicami, vendar tega ne bom opisovala,
ker je bil kupljen v tisti ruski trgovini, ki sem ti jo omenjala in priporočala
za obisk.«
Ni komentarjev:
Objavite komentar