sobota, 3. oktober 2015

Namaz iz ugorja

Namaz je bil eden izmed treh, ki so priromali na mizo v trisu skupaj s hrustljavim kruhom. Poleg ugorjevega, je bil še bučni namaz, tretji pa kaviar z rakci. Pripravila ga je gostiteljica čudovite večerje. Da bo besedilo recepta bolj avtentično, ga bom zapisala kar z njenimi besedami.
»Vsekakor je za namaz dobro imeti lep kos ribe, predvsem ne tisti del proti repu, ker je tam več kostnega drobirja. V srednjem delu (sploh če je ugor imel več kot meter), se ne da zgrešiti in je s čiščenjem koščic zelo malo dela.«

(Na sliki je levo.)

lešada
ugor
čebula
lovorjev list
korenje
paradižnik
por
sol
poper v zrnju
namaz
kuhan ugor
olivno olje
poper
česen
rožmarin
kapre
majoneza
»Ribo zaprem v ekonom lonec za kakšne pol ure. Meso ugorja je namreč kar čvrsto in ne razpade takoj, tako kot recimo salpa v lešadi, da ne govorim o tabinji. V vodi ne sme manjkati čebula, lovor (iz Istre seveda) in črn poper v zrnu. Soliti niti ni treba. Vsaj jaz ne. Če pa imam doma še kakšno drugo jušno zelenjavo, pa jo kar namečem zraven (korenje, paradižnik, por). Ko je kuhano, je treba meso očistiti koščic. Glavna kost se lepo olupi, potem pa je glede na velikost ugorja in del ribe delo manj ali pa bolj časovno zahtevno. Ko čistim meso, ga že sproti drobim s prsti.
Meso je zelo pusto, zato potrebuje (vsrka) zelo veliko maščob. Najprej ga kar dobro poškropim, polijem z olivčkom, dodam poper, drobno nasekljan česen in rožmarin, da se izgubi, malo kaper,  ter na koncu obvezno še majonezo, da se dobi lepo mazljivo strukturo. Solite toliko da je prav in pazite, da ne pretiravate, saj vedno lahko še dosolite. Namaz je boljši, če malo odstoji (recimo čez noč), da se okusi med seboj povežejo in prepojijo.  Boste videli naslednji dan, kako bo maščoba izginila. In vedno lahko še dodate tudi malo olivčka.

Evo, toliko o namazih. Za kruhek sem izbrala polnozrnato bagetko z rukolo, ki se mi zdi, se je kar lepo podala k vsem namazom. Tudi ruskemu kaviarju s kozicami, vendar tega ne bom opisovala, ker je bil kupljen v tisti ruski trgovini, ki sem ti jo omenjala in priporočala za obisk.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar