sreda, 1. maj 2013

Marinirani inčuni

V bogatih časih in ob dostopnosti divjih jadranskih belih rib, smo se kar nekako navadili, da kupujemo in v gostilni naročamo vedno te. Kar nekako pa so pozabljene tudi odlične plave ribe. Pomembno pri obojih je le, da so sveže, pri plavih toliko bolj.
Kakšna škoda je, da po gostilnah večkrat ne nudijo ocvrtih svežih sardel. Tudi ob morju ne, kjer bi zlahka to jed uvrstili na jedilnik. Zato smo odvisni ali od lastnega obiska na obmorski ribji tržnici ali pa čakamo kakšno »ribarsko fešto« in jih kupimo na štantu v škrtocu.
Tole je marinirana različica, ki sem jo prvič okusila v Konobi Mul na Silbi. Dotlej sem filete inčunov poznala bolj kot tiste slane. Na ta način pripravljeni (marinirani), pa so pravi uvod v kakšno morsko večerjo. So lahki in mehki, se kar stopijo v ustih. Posebej ob kozarčku malvazije in rezini belega primorskega kruha.
Na enak način lahko mariniramo tudi sardele.


½ kg svežih inčunov
sok 4 limon
1 dl jabolčnega kisa
sol
sveže mlet poper
nekaj strokov česna
svež rožmarin
lovorovi listi
olivno olje

Inčune očistimo glav, kosti in drobovja. Filete položimo na pekač, enega poleg drugega tako, da se ne prekrivajo. Prelijemo jih s sokom limon in jabolčnim kisom. Fileti morajo biti prekriti s kislo tekočino. Rahlo posolimo, popopramo, posujemo z na lističe narezanim česnom, rožmarinom in lovorovimi listi. Čez pekač napnemo gospodinjsko folijo in ga denemo v hladilnik. Po enem dnevu filete odcedimo in zložimo v kozarec. Prelijemo z olivnim oljem toliko, da so pokriti. Nekateri uporabljajo tudi navadno rastlinsko olje. Postrežemo jih pokapljane z boljšim olivnim oljem in kaprami. Pojemo jih v nekaj dneh.

Ni komentarjev:

Objavite komentar