nedelja, 7. julij 2013

Ajdova kaša

Vse prevečkrat k mesu ali drugim jedem nudimo vedno iste priloge. Največkrat krompir, testenine ali riž. Ne rečem, da niso dobre in tudi meni ljube. Le včasih je treba zamenjati z včasih po krivici prezrtimi žitaricami (ajda je sicer »nepravo« žito). Po krivici zato, ker so polne bogatih hranil in hkrati odlične po okusu. 


Za 4 osebe kot priloga
120 g ajdove kaše
Za 4 osebe kot glavna jed
240 g ajdove kaše
sol
voda v razmerju 1 : 4,5 (oz. po navodilih na vrečki)

Ajdovo kašo stresemo v osoljeno vodo in jo na zmernem ognju kuhamo 10 – 15 minut. Pri zlatem polju svetujejo, da naj ajdova kaša po kuhanju še nekaj časa počiva, da vpije morebitno odvečno vodo, saj bi z odlivanjem odstranili tudi del topnih hranilnih snovi. Jaz grem pri tem še dlje. Če ostane kaj vode za odlivanje, jo uporabim pri drugih jedeh. Za omako ali juho.

Ni komentarjev:

Objavite komentar