sreda, 10. julij 2013

Čebulna juha

Tale ni klasična francoska, ker je izpuščeno maslo, kruh s sirom in peka v pečici. Zato je nekoliko manj izdatna, a ravno tako dobra. In primerna za uvod k normalnemu kosilu. Po klasični francoski čebulni juhi namreč težko pojemo še kaj konkretnejšega.


Za 4 osebe
olivno olje
1 kg rumene čebule
kavna žlička sladkorja
sol
1 strok česna
2 dl belega vina
lovorov list, vejica timijana
malce žganja

Na hladno olje denemo na polovične kolobarčke narezano čebulo in pražimo, da postekleni. Dodamo malce sladkorja in sol. Na majhnem ognju pražimo še kakšnih petnajst minut in pazimo, da čebula ne porjavi. Ob koncu praženja dodamo nasekljan strok česna, lovorov list in timijanove lističe. Dodamo vino in čebulno zmes kuhljamo nekaj časa. Dolijemo toliko vode, da prekrijemo čebulo (lahko tudi več, odvisno od želene gostote juhe) in na majhnem ognju kuhamo še tri četrt ure. Namesto vode lahko dodamo govejo osnovo, če pa malce pogoljufamo, pa lahko tudi jušno kocko. Pred serviranjem v juho kanemo še nekaj kapljic žganja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar