Že pri receptu za torto s kostanjevo marmelado sem
najavila, da vam zaupam še recept za Sacher torto, kot sem jo pripravljala
sama. Recept sem našla v moji kuharski bibliji mlajših let, »Sto in enkrat
dober tek« Rolanda Gööcka, ki mi jo je dedek podaril za Dedka Mraza nekje v
času ko sem končevala osnovno šolo. Ta knjiga je bila v času, ko še ni bilo kuharskih knjig na pretek, pravi magnet za kuharsko ustvarjanje. Veliko receptov
sem poznala do potankosti, vse od začetne zgodbe, države iz katere prihaja, pa
do kuharskih namigov pri poteku kuhanja. Eden izmed teh je bil tudi recept za
to znamenito torto. Mi je precej bolj všeč, kot tisti od Novakovih. Morda je
celo Novakov bliže originalnemu, a zame je
presladak in biskvit nekoliko presuh (naslednji dan je boljši). Res pa je, da tak bolj suh spominja na
Sacher torto, ki se jo dobi na dunajskem letališču in skoraj nikomur ni všeč.
Če bi prodajali samo takšne primerke saherce, gotovo ne bi dobila takšnega
slovesa kot ga ima dandanašnji.
Zgodba o nastanku te torte se v moji knjigi
nekoliko razlikuje od tiste na spletu. Slednji bolj verjamem. Piše, da je
recept izumil Franz Sacher, ko je bil še vajenec pri knezu Metternichu.
Letnica, ko je ugledala luč sveta je v obeh virih enaka – 1832. Na spletu piše,
da je recept naprej razvijal njegov sin Eduard Sacher v slaščičarni Demel (v
mojem viru pa je on avtor, recept pa naj bi podedovala njegova snaha Anna
Sacher, ki je ustanovila istoimenski hotel). Po spletnih virih je hotel
ustanovil Eduard Sacher leta 1867. Okoli blagovne znamke te torte pa so v začetku
dvajsetega stoletja potekali spori. No naprej ne bi razlagala, ker je že čas,
da preidemo na recept. V Gööckovi knjigi piše, da ta recept prihaja naravnost
iz Sacherjeve hiše. Pravi tudi, da mandlji, orehi ali kakršnekoli kreme nimajo
nobene zveze s Sacherjevo torto. Ta recept je res odličen, večkrat sem že
poskusila s kakšnim drugim, a sem se vedno vrnila k temu. Torta je ravno prav sladka
in sočna.
140 g masla
160 g sladkorja
180 g nastrgane čokolade
8 jajc
30 g sladkorja v prahu
140 g moke
1 zravnana čajna žlica pecilnega praška
200 g marelične mezge
200 g čokoladne prevleke
Maslo in sladkor penasto umešamo in dodamo
čokolado, ki smo jo raztopili v vodni kopeli in med mešanjem ohladili. Zdaj vse
skupaj mešamo, da se penasto zgosti. Počasi dodajamo rumenjake in krepko
stepamo. Beljak stepemo s sladkorjem v prahu v čvrst sneg in ga damo na
čokoladno kremo. Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo nasujemo na jajčno zmes
in vse skupaj previdno premešamo. Testo damo v model, katerega dno smo obložili
s pergamentnim papirjem, stene pa premazali z maslom in posuli z moko. Pečemo približno 3/4 ure na 180 stopinjah (čas peke je odvisen od pečice). Torto pustimo,
da se malo ohladi, nato pa jo vzamemo iz modla in zunaj premažemo z vročo
tekočo marmelado ter pustimo, da se malo strdi. (Jaz običajno pred tem torto
prerežem in jo premažem še z eno plastjo marmelade.) Čokoladno prevleko
raztopimo v vodni kopeli in z njo oblijemo torto. Torto obvezno postrežemo s
stepeno sladko smetano (mit Schlag).
Je čokoladni preliv doma pripravljen (saj veste 1/8 l vode in 150 g sladkorja kuhajte do male nitke, dodajte 150 g zelo grenke nad soparo zmehčane jedilne čokolade (če ni res grenka, ji lahko dodate kakav ali vzameta manj sladkorja) in za oreh mehkega masla. Torto prelijte s še toplim, a ne vročim prelivom. Če ste torto namazali samo po zunanji strani z marmelado, jo prej nekoliko pokapajte s segretim mareličnim sokom, ki mu po želji lahko dodate čisto malo belega ruma.
OdgovoriIzbriši