Zelo sem se obotavljala, preden sem se odločila zapisati tale recept. Zgodila se mi je namreč manjša nezgoda. Kljub temu, da je
bil fotoaparat pripravljen, sem pozabila fotografirati bodisi skuše, ko so se
počasi zapekale na gradeli, bodisi tiste, ki so polno obložile krožnik.
Nestrpnost okušanja skuše je namreč premagala namene v glavi. Zato je za
slikanje na pladnju ostala le še dodatna, tista, ki smo jo dodali za vsak
primer, da kdo slučajno ne bi imel premalo. Skuša (lat. Scomber scombrus, fr. maquoereau, nem. die Makrele, šp. cabala,
it. scombro, an. mackerel) na žaru je bila sicer odlična. Sočna in okusna. Prav
nič nismo pogrešali aristokratskih belih rib. S krompirjevo solato, malo
primorskega belega kruha in kozarčkom malvazije je bila prava poslastica. Gostujoči
mačkoni in sosedova psička pa so bili zelo veseli okusnih glav.
Torej še enkrat se opravičujem za tole kilavo fotko.
skuše
olivno olje
rožmarinova vejica
Najprej seveda podkurimo polena, ker bodo nekaj
časa potrebovala, da se preobrazijo v primerno žerjavico. Žerjavica za peko rib
je ravno prav vroča, ko lahko nad žarom pet sekund držimo dlan. Skušo očistimo
drobovja, lusk ni treba, ker jih pač nima. Rožmarinovo vejico olupimo
igličastih listkov, razen vrha, ki ga bomo rabili za premazovanje z olivnim
oljem med peko. Rožmarinove lističe zatlačimo v ribe. Čas pečenja je seveda odvisen od
velikosti rib. Naše so bile normalne velikosti (približno 30 dag) in smo jih
pekli približno 7 – 8 minut na vsaki strani. Pri ribi na žaru je pomembno, da
jih med peko samo enkrat obrnemo – takrat ko je koža že zapečena. Sicer bi se
nam namreč prilepila na rešetko in razpadla. In to je vse.
Ni komentarjev:
Objavite komentar