četrtek, 11. julij 2013

Srbska solata

Najprej naj za tiste, ki iščejo srbsko solato, kjer se sestavine kuhajo in vlagajo, povem, da ta solata ni takšna.
Tako jo je poimenovala moja babica. Mama moje mame. In tako smo jo imenovali doma. Pravzaprav je kot grška, a brez oliv in fete. V Grčiji in na Cipru v njej dobiš tudi na drobno narezano zeleno solato. Ta pa je kot šopska, čeprav tokrat na sliki brez značilnega srbskega (ovčjega) sira in feferonov.
Pri taki solati pa je nekaj bistvenega. Da ni iz evropske zelenjave, ki ni videla sonca. Paradižniki morajo biti dišeči in okusni. Paprika mora biti domača, ne tista živih močnih barv. Kumarice od lokalnih pridelovalcev. Sveže in čvrste. Sicer je boljše, da se je ne lotite. Boste močno razočarani.


3 domači paradižniki
1 paprika (doma iz Balkana, ne evropska)
1 kumara (čvrsta)
1 čebula
1 feferon
sončnično olje, kis, sol
srbski sir

Paradižnike narežemo na krhlje, paprike in feferon na kolobarje, kumare na kolobarje ali kockice, in čebulo na kolobarje. Posolimo ter prelijemo z oljem in kisom. Premešamo in po vrhu naribamo srbski sir. Zraven si spustimo kakšne trubače ali pa turbo srpsko kolo. Jugonostalgija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar