ponedeljek, 22. julij 2013

Siciljanski svedrčki

Nekaj podobnega sem prvič okusila v Sirakuzi v prijetnem zavetju slovensko sicilijanskega gospodinjstva. Pripravila jih je moja prijateljica po receptu svoje tašče. Morda je bil recept nekoliko drugačen, spomnim se jajčevcev in bučk, spasiranih na majhno tako, da je omaka zapolnila žlebičke v fussilih. Poln okus je nedvomno odvisen tudi od moči okusa na soncu pridelane zelenjave.


Za 4 osebe
400 g svedrčkov
olivno olje
1 jajčevec
1 bučka
5 strokov česna
2 paradižnika
mediteranske začimbe (lovor, origano, timijan, bazilika, rožmarin)
sol, poper
parmezan po okusu

Na vroče olivno olje najprej denemo na kockice narezano bučko. Po kratkotrajnem praženju dodamo še na kockice narezane melancane in na večje kose narezan česen. Premešamo in dodamo nasekljane začimbe, popramo in solimo. Kasneje dodamo še olupljene in na kockice narezane paradižnike (olupimo jih tako, da jih prej pomočimo v vrelo vodo). Omako pokrijemo in pustimo, da se duši. Če omaka postane pregosta, jo lahko zalijemo s primerno količino vode, v kateri se vzporedno kuhajo testenine. Omaka ne sme biti ne pregosta, ne preredka. Na koncu jo spasiramo, lahko pa tudi samo pretlačimo z vilicami, tako se bo vpotegnila v žlebičke fussilov. Prava kombinacija. Parmezan si dodamo po svojem okusu. Zraven ponudimo kakšno prijetno rdeče vino. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar