Nekaj podobnega sem prvič okusila v Sirakuzi v
prijetnem zavetju slovensko sicilijanskega gospodinjstva. Pripravila jih je
moja prijateljica po receptu svoje tašče. Morda je bil recept nekoliko
drugačen, spomnim se jajčevcev in bučk, spasiranih na majhno tako, da je omaka
zapolnila žlebičke v fussilih. Poln okus je nedvomno odvisen tudi od moči okusa
na soncu pridelane zelenjave.
Za 4 osebe
400 g svedrčkov
olivno olje
1 jajčevec
1 bučka
5 strokov česna
2 paradižnika
mediteranske začimbe (lovor, origano, timijan,
bazilika, rožmarin)
sol, poper
parmezan po okusu
Na vroče olivno olje najprej denemo na kockice
narezano bučko. Po kratkotrajnem praženju dodamo še na kockice narezane
melancane in na večje kose narezan česen. Premešamo in dodamo nasekljane
začimbe, popramo in solimo. Kasneje dodamo še olupljene in na kockice narezane
paradižnike (olupimo jih tako, da jih prej pomočimo v vrelo vodo). Omako pokrijemo
in pustimo, da se duši. Če omaka postane pregosta, jo lahko zalijemo s primerno
količino vode, v kateri se vzporedno kuhajo testenine. Omaka ne sme biti ne
pregosta, ne preredka. Na koncu jo spasiramo, lahko pa tudi samo pretlačimo z
vilicami, tako se bo vpotegnila v žlebičke fussilov. Prava kombinacija.
Parmezan si dodamo po svojem okusu. Zraven ponudimo kakšno prijetno rdeče vino.
Ni komentarjev:
Objavite komentar