ponedeljek, 22. julij 2013

Pasticcio

Na zalogi sem imela nekaj lepih jajčevcev in sem razmišljala o musaki. Potem pa se je nekako naredilo, da je imel mesar, ravno takrat, ko sem bila v mestu, zaprto mesnico. Ko pa jo je odprl, se mi ni dalo nazaj. Musaka nekako ne gre brez mesa, pa sem se odločila za pasticcio, ki se ga da pripraviti tudi z zelenjavo. To jed pod imenom pastitsio pripravljajo tudi v ostalih mediteranskih deželah, največkrat gre za kombinacijo testenin, mesne omake in bešamela. Pasticcio pa je po nekaterih spletnih virih sodeč glasbeno delo, največkrat opera, sestavljeno iz del različnih komponistov, ki so delali skupaj ali ločeno. Najbrž smo se o tem že kdaj učili v šoli, a kakšno dejstvo lahko po tolikih letih tudi že pozabimo. Tudi ostali internetni pripravljavci receptov so jed poimenovali po glasbenem imenu, tako je imenovana tudi v italijanski različici receptov, kjer pod imenom pasticcio poznajo veliko različic z izjemno fantazijo pri polnilih. Kot pri testeninah, rižotah ali pa pizzah.


Za 4 osebe
100 g testenin
(najbolje makaroni, svedrčki, polžki ali kaj podobnega)
Omaka:
olivno olje
1 jajčevec
1 bučka
4 stroke česna
½ kg paradižnika
mediteranske začimbe
sol, poper
Bešamel:
½ litra mleka
3 žlice moke
parmezan

Na kolobarčke narezane melancane popražimo na malo olivnega olja. Dodamo na kolobarčke narezano bučko in pražimo. Ko pražena zmes postane mehkejša dodamo še na lističe narezan česen. Malo pomešamo, toliko, da zadiši. Dodamo še na kockice narezan paridižnik. Če ne dobimo takšnega, ki je zrasel na soncu, raje uporabimo konzervo. Začinimo in še malo pokuhljamo. Za bešamel zavremo 4 dl mleka in vanj vmešamo suspenzijo moke in preostalega hladnega mleka. Bešamel mora biti ravno prav gost (ne pregost in ne preredek). Dno pekača premažemo z olivnim oljem, nanj denemo plast testenin, nato plast omake, spet testenin in spet omake. Prelijemo z bešamelom, posujemo s parmezanom in pečemo 40 minut pri 180 stopinjah.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar