ponedeljek, 21. april 2014

Juha iz kopriv

Pomlad je pravi čas za nabiranje in uživanje kopriv. Že med Egipčani, Grki in Rimljani je bila znana koristnost uživanja kopriv. O njihovi zdravilnosti sta pisala že Horacij in Hipokrat, Plinij pa je celo zapisal, da mlade koprive spomladi dajejo dobro in zdravo hrano telesu in tistega, ki jih uživa, varujejo vse leto pred boleznimi. Zdravilne so vse vrste kopriv, pekoče (velika in mala), mrtve (lisasta, škrlatnordeče, velecvetna).
Mi smo tokrat na pobočju Krvavca nabrali vrhnje dele pekočih kopriv in se namenili pripraviti juho. Pripravljamo jo tako kot špinačno, lahko pa njen okus obogatimo tudi s čemažem, špinačo ali kakšno drugo užitno zeleno rastlino.


oljčno olje
1 čebula
3 stroki česna
vrhnji listi pekoče koprive
sol, poper, majaron, peteršilj

Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo še česen in zalijemo s primerno količino vode. Ko zavre, dodamo koprive in začinimo. Kuhamo dvajset minut, nato juho sesekljamo s paličnim mešalnikom. Postrežemo lahko z žličko kisle smetane.

Ni komentarjev:

Objavite komentar