Pomlad je pravi čas za nabiranje in uživanje
kopriv. Že med Egipčani, Grki in Rimljani je bila znana koristnost uživanja
kopriv. O njihovi zdravilnosti sta pisala že Horacij in Hipokrat, Plinij pa je
celo zapisal, da mlade koprive spomladi dajejo dobro in zdravo hrano telesu in
tistega, ki jih uživa, varujejo vse leto pred boleznimi. Zdravilne so vse vrste
kopriv, pekoče (velika in mala), mrtve (lisasta, škrlatnordeče, velecvetna).
Mi smo tokrat na pobočju Krvavca nabrali vrhnje
dele pekočih kopriv in se namenili pripraviti juho. Pripravljamo jo tako kot
špinačno, lahko pa njen okus obogatimo tudi s čemažem, špinačo ali kakšno drugo
užitno zeleno rastlino.
oljčno olje
1 čebula
3 stroki česna
vrhnji listi pekoče koprive
sol, poper, majaron, peteršilj
Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo,
dodamo še česen in zalijemo s primerno količino vode. Ko zavre, dodamo koprive
in začinimo. Kuhamo dvajset minut, nato juho sesekljamo s paličnim mešalnikom. Postrežemo
lahko z žličko kisle smetane.
Ni komentarjev:
Objavite komentar