torek, 8. april 2014

Sadna kupola

Sadna kupa. Pojem sadne kupe v moji rani mladosti je bil na belviju. To je v Hotelu Bellevue nad Halo Tivoli, kjer je svoj čas domovala gostinska šola. Tam smo se srečevali z mojim dedkom, ko smo prišli vsak pol poti na sprehod in na prijetno druženje. Najljubša od ponudbe mi je bila sadna kupa. Spomnim se, da je bilo v njej včasih tudi mešano sadje iz konzerve. Takrat nič hudega, celo dobro se nam je zdelo, da je v kozarec zašla kakšna zahodna konzerva. Na sadju obvezno kepica sladoleda in sveže stepena sladka smetana.
Največjo sadno kupo pa sem okusila v Londonu, tudi še v mlajših časih. Bilo je v eni izmed verižnih restavracij (ki so se nam tudi takrat v socializmu pri nas zdele fajn) in kupa se je imenovala Knickelbockel glory, ali nekaj podobnega. Impozantno, ali ne? Takšno ime imam v spominu, čeprav se mi zdi sumljivo, ker mi v guglu takšna črkovna zveza ne obrodi sadov.


mešano sezonsko sadje
sladoled
stepena sladka smetana

Zelo preprosto. V kozarec najprej naložimo mešano sadje, nato zaoblimo kepico sladoleda in po vrhu naložimo še smetano. Za naše veselje lahko vanjo vtaknemo še kakšen vafel ali pa pisan dežniček. Možni so tudi kakšni ognjemeti ali kaj podobnega, vse je stvar domišljije in priložnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar