torek, 8. april 2014

Rižota z divjimi šparglji

V sezoni divjih špargljev si pač ne moremo kaj, da jih ne bi uživali pripravljenih na vse možne načine. Pripravljali smo že običajno fritajo (pa tudi takšno, ki je obogatena s panceto), istrske testenine, stebelca smo porabili za jušno tekočino polno zdravilnih učinkovin, tokrat pa smo se lotili še rižote. Jedi z divjo različico špargljev so kakšno stopnjo više od tistih z navadno. Zaradi značilnega okusa in zdravilnosti divjih učinkovin.


Za 4 osebe
šopek divjih špargljev
oljčno olje
1 dl belega vina (malvazije)
300 g riža za rižote
1 dl mleka
sol, poper
nariban parmezan

Vršičke špargljev (3-4 cm) odrežemo in denemo na stran. Preostale šparglje lomimo s prsti na koščke dolge centimeter ali dva toliko časa, dokler ne pridemo do olesenelega dela (tam se jih ne da več lomiti). Olesenele dele skuhamo v vodi, tako dobljeno tekočino bomo rabili za zalivanje rižote. Kuhamo jih dvajset minut, do pol ure, da se zdravilne učinkovine preselijo v tekočino. Precedimo in stebla zavržemo.
Centimetrske dele špargljev denemo na hladno oljčno olje, ko se segreje, nekajkrat premešamo. Dolijemo vina, posolimo in popopramo ter kuhljamo približno deset minut. Šparglje odrinemo na del ponve in steklasto prepražimo riž. Vse skupaj premešamo in zalijemo s kakšnim decilitrom tekočine manj (uporabimo tekočino v kateri smo kuhali stebla, če je premalo dodamo vodo), kot je potrebno za kuhanje riža (razmerje 2 proti 1 za vodo). Premešamo in kuhamo toliko časa, da se voda vpije v riž. Dodamo še mleko in špargljeve vršičke. Ko je riž kuhan, vmešamo še nariban parmezan. K takšni rižoti se dobro poda kozarček malvazije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar