sobota, 19. april 2014

Šarlota

Tole ni čisto prava šarlota, nikakor pa ne tista »ruska«. Tudi to enkrat pripravim. Ta je narejena bolj na hitro z vaniljevim pudingom, piškoti in kavo. Skratka kavno vaniljin okus.
Bebi piškoti so slovensko poimenovanje za biscotto Savoiardo, lahne penaste piškote s hrustljajočim kristalnim sladkorjem, ki so bili narejeni v XV. stoletju za savojskega vojvodo.


1 vaniljin puding
pol litra mleka
3 žlice sladkorja
1 skodelica kave
šilce ruma
bebi piškoti
maslo ali kokosova mast

Ravno prav veliko skledo namažemo z maščobo, z maslom ali kokosovo mastjo. Skuhamo puding po receptu iz vrečke. Na dno sklede nalijemo centimetrsko plast pudinga, nanjo naložimo plast piškotov, ki jih z občutkom prelijemo s kavo, v katero smo zamešali rum. Pri tem moramo biti pazljivi, da na piškote nalijemo ravno toliko tekočine, ki jo lahko vpijejo in, da se odvečna tekočina ne preliva po pudingu. Namočene piškote prelijemo spet s plastjo pudinga. Ponovimo piškotno plast in jo spet z občutkom namočimo. Končamo s plastjo pudinga. Skledo pokrijemo z gospodinjsko folijo. Ko ni več vroča, jo denemo v hladilnik, da se dodobra ohladi. Skledo previdno zvrnemo na krožnik in jo postrežemo z obilico sveže stepene sladke smetane.

Ni komentarjev:

Objavite komentar