torek, 8. april 2014

Golaž

Pri Ivačiču piše Sočni golaž. Na strani 94. Golaž je pač takšna jed, za katero moramo nujno pogledati v Ivačiča. Seveda si lahko recept priredimo malce po svoje, ampak za vse klasične jedi vedno pogledam v to kultno kuharsko knjigo, izdano leta 1973. Kdaj pa kdaj si privoščim odklon od tega recepta na primer v tem, da najprej popečem meso, ga dam na stran in v istem olju prepražim vse ostale sestavine, zalijem z vodo in sesekljam, nato pa v omako vrnem meso in dodam lovorjev list ter kuham še dve uri, kolikor se za vsak dober golaž spodobi. Ena različica je bila tudi takšna, da sem namesto s krompirjem (moke ne uporabljam v ta namen) golaž zgostila s koščkom zelene in korenčkom, ki sem ju potem skupaj s čebulo seseskljala v omako. Golaž ima pač mnogo variant, spodaj pa ga predstavljam v originalu. No, pravzaprav ne povsem v originalu, ker se je kuharskemu mojstru med sestavine prikradla napaka in je zapisal 60 – 80 kg čebuleJ
Pojem golaža v mlajših časih mojih staršev, pa tudi časih moje generacije, je bil pri Šestici. Golaž, žemljice in vrček piva. Si predstavljate?
Meni je golaž najboljši s kruhom, odličen je tudi s polento, lahko tudi s širokimi rezanci, tokrat pa sem ga naredila z njoki.


Poraba:
dober kg volovskega bočnika
60 – 80 dkg čebule
15 – 18 dkg maščobe
žlica paradižnikove mezge
2 žlici sladke paprike
sol
kis
golaževa začimba (mleta kumina, česen, ščep majarona)
žlička moke

Izdelava:
Maščobo ogrejemo in na njej rumenimo na grobe lističe narezano čebulo. Še preden zarumeni, dodamo na koščke (6 do 7 dkg) razrezan bočnik, solimo, pokapljamo s kisom, dodamo golaževo začimbo, paradižnikovo mezgo, nekoliko popražimo in šele nato dodamo papriko. Zalijemo z juho, kuhamo do mehkega, oprašimo z moko in, ko dobro prevre, omako pretlačimo. Namesto z žlico moke, lahko omako zgostimo tudi s svežim, drobno naribanim surovim krompirjem. Tako bo omaka še bolj steklena. Pretlačeni golaž še enkrat prevremo. Popravimo ga lahko z vinom. Poleti vzamemo sveži paradižnik, v sezoni pa svežo rdečo papriko. Namesto bočnika lahko uporabimo tudi plečko ali vrat.

Ni komentarjev:

Objavite komentar