S tole lično pripravljeno in zapakirano poslastico nas je ob
prihajajočih praznikih razveselila prijateljica Melimelum. Če se prav spominjam, ima
kutina pri njej še posebno mesto, ker ji je ob nekem trenutku dala nov zagon za
hojo po zapletenih poteh življenja. Dovolila mi je, da v tem blogu predstavim
njen recept. Še posebej se je teh mamljivih bombončkov razveselila moja mama,
ki ji je ta sadež tudi posebej ljub.
Kot piše ob receptu, je to starinski recept, za
izdelavo bombonov in je zanje potrebnega veliko časa, ampak, da je na koncu trud
poplačan. Piše tudi, da lahko izdelavo razdelimo v več faz, tako da lahko kuhane
kutine tudi zamrznemo in nadaljujemo s pripravo bombonov takrat, ko imamo
dovolj časa. Za pripravo kutinovih bombonov uporabimo kuhane kutine. Tekočina,
ki pri tem nastane, je odličen kutinov
sok. ki ga pijemo razredčenega ali pa ga uporabimo za pripravo kutinovega
želeja, kutinove strjenke in podobno.
Kutinov sok:
2 kg kutin
25 dag sladkorja
1,5 l vode
Kutine razrežemo na četrtine in jim odstranimo peške. Dodamo
sladkor in vodo ter kuhamo eno uro in pol (ali pol ure v ekonom loncu). Čez noč
precedimo skozi krpo ali gosto cedilo. Naslednji dan še enkrat prevremo in
nalijemo v čiste steklenice.
Ohlajene kutine shranimo za pripravo kutinovega sira, ali jih
oblite s čokolado in stepeno sladko smetano porabimo kot sladice.
Bomboni iz kutinovega
sira:
1 kg ohlajenih kutin (ki so ostale pri pripravi kutinovega soka)
1 kg sladkorja
limonina lupina (bio)
sok 1 limone
malo pomarančne lupine
cimet
1 šilce češnjevega, višnjevega ali hruškovega žganja
Sestavine spasiramo in kuhamo v široki posodi na srednji
temperaturi. Ves čas mešamo, približno uro do uro in pol, dokler se ne masa ne
zgosti. Masa je dovolj gosta takrat, ko za kuhalnico na dnu lonca ostane sled.
Maso razmažemo 1,5 cm debelo na pekač, prekrit z alu-folijo ali peki papirjem
in sušimo približno 6 ur v pečici pri 50o C, dokler se masa ne
strdi. Čas sušenja je različen, odvisen od tega, koliko tekočine je izhlapelo
pri kuhanju mase. Med sušenjem večkrat preverimo, če je masa že čvrsta in po
potrebi skrajšamo ali podaljšamo čas sušenja. Strjena masa je čvrsta, podobna
žele bombonom, a še vedno malo lepljiva. Strjeno maso (kutinov sir) narežemo na
večje kose in jih spravimo v škatlo. Med posamezne plasti denemo peki papir.
Tako shranjena masa se obdrži tudi več mesecev. Kadar želimo izdelati bombone,
kutinov sir razrežemo na kocke, jih povaljamo v kokosovi moki ali sladkorju ali
kakavu v prahu. Kutinov sir lahko pred rezanjem tudi prelijemo s stopljeno
čokolado in okrasimo z orehi, mandlji, … .
Ni komentarjev:
Objavite komentar