nedelja, 30. november 2014

Kutinovi bonboni

S tole lično pripravljeno in zapakirano poslastico nas je ob prihajajočih praznikih razveselila prijateljica Melimelum. Če se prav spominjam, ima kutina pri njej še posebno mesto, ker ji je ob nekem trenutku dala nov zagon za hojo po zapletenih poteh življenja. Dovolila mi je, da v tem blogu predstavim njen recept. Še posebej se je teh mamljivih bombončkov razveselila moja mama, ki ji je ta sadež tudi posebej ljub.
Kot piše ob receptu, je to starinski recept, za izdelavo bombonov in je zanje potrebnega veliko časa, ampak, da je na koncu trud poplačan. Piše tudi, da lahko izdelavo razdelimo v več faz, tako da lahko kuhane kutine tudi zamrznemo in nadaljujemo s pripravo bombonov takrat, ko imamo dovolj časa. Za pripravo kutinovih bombonov uporabimo kuhane kutine. Tekočina, ki pri tem nastane, je odličen kutinov sok. ki ga pijemo razredčenega ali pa ga uporabimo za pripravo kutinovega želeja, kutinove strjenke in podobno.


Kutinov sok:
2 kg kutin
25 dag sladkorja
1,5 l vode
Kutine razrežemo na četrtine in jim odstranimo peške. Dodamo sladkor in vodo ter kuhamo eno uro in pol (ali pol ure v ekonom loncu). Čez noč precedimo skozi krpo ali gosto cedilo. Naslednji dan še enkrat prevremo in nalijemo v čiste steklenice.
Ohlajene kutine shranimo za pripravo kutinovega sira, ali jih oblite s čokolado in stepeno sladko smetano porabimo kot sladice.

Bomboni iz kutinovega sira:
1 kg ohlajenih kutin (ki so ostale pri pripravi kutinovega soka)
1 kg sladkorja
limonina lupina (bio)
sok 1 limone
malo pomarančne lupine
cimet
1 šilce češnjevega, višnjevega ali hruškovega  žganja

Sestavine spasiramo in kuhamo v široki posodi na srednji temperaturi. Ves čas mešamo, približno uro do uro in pol, dokler se ne masa ne zgosti. Masa je dovolj gosta takrat, ko za kuhalnico na dnu lonca ostane sled. Maso razmažemo 1,5 cm debelo na pekač, prekrit z alu-folijo ali peki papirjem in sušimo približno 6 ur v pečici pri 50o C, dokler se masa ne strdi. Čas sušenja je različen, odvisen od tega, koliko tekočine je izhlapelo pri kuhanju mase. Med sušenjem večkrat preverimo, če je masa že čvrsta in po potrebi skrajšamo ali podaljšamo čas sušenja. Strjena masa je čvrsta, podobna žele bombonom, a še vedno malo lepljiva. Strjeno maso (kutinov sir) narežemo na večje kose in jih spravimo v škatlo. Med posamezne plasti denemo peki papir. Tako shranjena masa se obdrži tudi več mesecev. Kadar želimo izdelati bombone, kutinov sir razrežemo na kocke, jih povaljamo v kokosovi moki ali sladkorju ali kakavu v prahu. Kutinov sir lahko pred rezanjem tudi prelijemo s stopljeno čokolado in okrasimo z orehi, mandlji, … .

Ni komentarjev:

Objavite komentar