petek, 21. november 2014

Pirina rižota z gobami šitake

Tokrat brez običajnega uvoda – beseda mi nikakor ne steče. Najbrž v veselje prenekateremu bralcu, da preidemo takoj k temu, zaradi česar ste naleteli na ta recept.
Morda pa bi vam zaupala samo to, da sem prvič, ko se pripravljala to jed, vanjo dala preveč gob. Šitake so namreč precej močnega značilnega okusa in prevelika količina jed pokvari. Preveč dobrega ni nikoli dobro. Zato bodite previdni pri odmerjanju količin.


Za dve osebi
oljčno olje
1 čebula
3 stroki česna
2 gobi šitake
½ dl belega vina
200 g pire
sol, poper
peteršilj
žlica masla
½ dl sladke smetane
parmezan

Nasekljano čebulo prepražimo na oljčnem olju, dodamo na lističe narezan česen in prav tako na lističe narezane gobe.  Posodo pokrijemo s pokrovko in dušimo pet minut, zalijemo z belim vinom, premešamo in dušimo še nekaj minut. Dodamo piro, zalijemo s primerno količino vode (1:1). Solimo, popramo in dodamo pol nasekljanega peteršilja. Kuhamo pol ure, na koncu vmešamo še maslo, sladko smetano, preostanek peteršilja in na drobno nariban parmezan. Dobro premešamo in postrežemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar