nedelja, 30. november 2014

Rdeča rižota s škampi

To sicer niso »škampi u ta rdeč omak« (bere se z pogrkanim r-jem, ki se ga po moji transkripciji pisano zapiše r in ne r), ampak je rižota s škampi u ta rdeč omak. Uporabila sem samo zamrznjene škampove repke, lahko pa dodate še kakšen primerek ali dva v oklepu, če ga imate pri roki. Jed namreč zgleda bolj avtentično in fensi, če se vrh nje bohoti primerek škampa z oklepom vred.


Za 2 osebi:
oljčno olje
(4 škampe v oklepu)
6 strokov česna
4 kolutki čilija
8 češnjevih paradižnikov
200 g riža
6 žlic paradižnikove omake
sol, poper
bazilika, peteršilj

Na oljčnem olju prepražimo česen, narezan na lističe, kolutke čilija, češnjeve paradižnike in popivnane škampove repke (če želimo, da škampovi repki ostanejo bolj sočni, jih dodamo kasneje, 10 minut pred koncem kuhanja riža). Prepražimo na hitro, ravno toliko da zadiši. Dodamo še riž in premešamo, nato še paradižnikovo omako in začimbe. Zalijemo s primerno količino vode (malo manj kot 1:2, ker se je nekaj tekočine izsočilo že iz ostalih sestavin). Premešamo in na majhnem ognju kuhamo 20 minut oz. toliko časa, da je riž primerno kuhan. (Če dodamo še škampe v oklepu, jih dodamo približno 10 minut pred koncem kuhanja).

Ni komentarjev:

Objavite komentar