nedelja, 9. november 2014

Kamutova lazanja

Tokrat se nam je primerila sreča v nesreči, da sva šele dopoldan, ko sva se s hčero namerili pripravljati lazanja, ugotovili, da je zmanjkalo barilinih testenin za lazanja. Hčera se je ročno spravila k pripravi doma narejene testenine iz kamutove moke. Polnilo je bilo sicer klasično bolonjsko, ki sem ga opisala že v enem izmed prejšnjih blogov, a bom njega pripravo danes prekopirala še v tega, da ne boste imeli težav z iskanjem.


Za pekač velikosti cca. 18x28 cm
kamutova testenina
250 g kamutove moke
2 srednje veliki jajci
sol
po potrebi malo vode
Moko stresemo na delovno površino, naredimo vanjo jamico, v katero damo jajca in sol in močno mesimo, da nastane čvrsto testo. Če pa je le prečvrsto, mu lahko dodamo za četrt jajčne lupine vode. Testo zavijemo v vlažno krpo in pustimo, da počiva približno 30 minut.
Testo najmanj 8 do 10 krat zavrtimo skozi široko odprtino strojčka za rezance. Če je še nekoliko lepljivo, ga na delovni površini malce osušimo, približno 15 minut. Nato nastavimo strojček na primerno odprtino, da dobimo tanke testene liste. Liste obrežemo na velikost cca. 18x9 cm. Testene liste skuhamo v kropu po tri minute in jih odcedimo – ne vseh naenkrat, da se nam ne zlepijo in jih sproti polagamo na polnilo (glej spodaj).

bešamel
1,2 l mleka
6 zvrhanih velikih žlic moke
malo masla
muškatni orešček
ščep soli
Običajno delajo bešamel tako, da najprej na stopljenem maslu prepražijo moko in postopoma dodajajo vroče mleko, jaz ga raje pripravljam na način, kot se pripravlja puding iz vrečke. Na ta način se lahko izognemo maslu, ali pa ga dodamo samo malenkost za okus. Torej v lonec zlijemo mleko, razen 2 decilitrov, ki jih prihranimo in vanj zamešamo moko. Če se grudic ne moremo znebiti, si lahko pomagamo z mešalnikom na metlice. V vrelo mleko počasi med mešanjem dolivamo močnato maso in na šibkem ognju kuhamo dokler se ne nekoliko ne zgosti. Kakšnih 10 minut. Posolimo in dodamo muškatni orešček. 

bolonjsko polnilo
olivno olje
2 nasekljani čebuli
4 nasekljani stroki česna
300 g mlete govedine
2 korena korenja (večja, če je pa korenček mali pa več)
3 sesekljani paradižniki in 2 žlici paradižnikovega pireja (ali 1 konzerva sesekljanega paradižnika)
3 vejice petršilja
lovorov list, majaron, poper, sol
jušna osnova, lahko tudi belo vino
Na hladno olivno olje denemo sesekljano čebulo, pražimo in pazimo, da ne porjavi. Dodamo mleto meso in česen, pražimo, dodamo na drobne kockice nasekljano korenje, paradižnik, nasekljan peteršilj in začimbe, premešamo ter zalijemo z juho ali belim vinom, lahko tudi pol-pol (količina naj bo po občutku, toliko da prekrije). Kuhamo kakšne pol ure, da tekočina povre.

zlaganje in peka lazanje
za to velikost pekača porabimo 3 testene plošče na plast, torej skupaj 9
parmezan za vrhnjo plast
Če gremo brskati po različnih receptih vidimo, da se razlikujejo po vrstnem redu zlaganja in po številu slojev. Kar se tiče vrstnega reda zlaganja, se jaz držim barillinih napotkov in najprej začnem z mesom, potem bešamelom, nato testenimi ploščami. Nekateri recepti namreč začenjajo s ploščami. Meni se zdi, da je v tem primeru dno lazanje presuho. To ponovimo trikrat, po vrhu pa premažemo testenino z bešamelom v katerega smo na drobno naribali parmezan.

Pečemo 30 minut pri 200 stopinjah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar