ponedeljek, 24. november 2014

Polpeti z radičem in pršutom

Za Istro nikoli ne kupujemo hrane vnaprej na osnovi neke jasne predstave, kaj naj bi jedli za vsak obrok posebej. Nobenega jedilnika ne delamo vnaprej iz preprostega razloga, ker ne vemo, kaj bomo našli v naravi, katero ribo bomo ujeli v ribarnici, kaj bo dobrega na tržnici ali pa kaj prinese soseda naravnost z vrta. Jedilnik si torej prilagodimo glede na najdene sestavine. No, kdaj ostanemo tudi brez tovrstne inspiracije za jedilnike, potem nam ne ostane drugega kot hišna pašta.
Ta teden pa sva za sobotni jedilnik na tržnici našla odlične salpice in mlado blitvo, krompir od sosede pa naju je že čakal doma. V nedeljo sva v gozdu našla nekaj marel, v hladilniku pa sva imela še radič tarvisiano in še nekaj pršuta, soseda pa je prinesla sveže nabran motovilec. Iz radiča in pršuta sva pripravila polpete, marele sva spohala, motovilec pa je seveda pristal v solati. Za sladico sva si privoščila kakijevo kupolo.


Za 2 osebi
4 listi radiča tarvisiano (uporabimo lahko tudi kakšno drugo vrsto rdečega radiča)
4 rezine pršuta
1 manjša čebula
3 stroki česna
1 kos kruha
malo mleka za namočit kruh
1 jajce
sol, poper, muškatni orešček
malo drobtin za zgostitev
oljčno olje

Kruh namočimo v primerni količini mleka, če smo ga deli preveč, kruh raje ožamemo. Dodamo nasekljano čebulo, na lističe narezan česen, narezan radič, na trakove narezan pršut, razžvrkljano jajce in začimbe. Dodamo še nekaj drobtin, toliko, da je masa primerna za oblikovanje polpetov. Polpete na obeh straneh zlato ocvremo v vročem oljčnem olju. Ko so pečeni, jih polagamo na kuhinjski papir, ki popije odvečno maščobo. K polpetom se poda pire krompir.

Ni komentarjev:

Objavite komentar