Za Istro nikoli ne kupujemo hrane vnaprej na osnovi neke jasne
predstave, kaj naj bi jedli za vsak obrok posebej. Nobenega jedilnika ne delamo
vnaprej iz preprostega razloga, ker ne vemo, kaj bomo našli v naravi, katero
ribo bomo ujeli v ribarnici, kaj bo dobrega na tržnici ali pa kaj prinese
soseda naravnost z vrta. Jedilnik si torej prilagodimo glede na najdene sestavine.
No, kdaj ostanemo tudi brez tovrstne inspiracije za jedilnike, potem nam ne
ostane drugega kot hišna pašta.
Ta teden pa sva za sobotni jedilnik na tržnici našla odlične
salpice in mlado blitvo, krompir od sosede pa naju je že čakal doma. V nedeljo
sva v gozdu našla nekaj marel, v hladilniku pa sva imela še radič tarvisiano in
še nekaj pršuta, soseda pa je prinesla sveže nabran motovilec. Iz radiča in
pršuta sva pripravila polpete, marele sva spohala, motovilec pa je seveda
pristal v solati. Za sladico sva si privoščila kakijevo kupolo.
Za 2 osebi
4 listi radiča
tarvisiano (uporabimo lahko tudi kakšno drugo vrsto rdečega radiča)
4 rezine pršuta
1 manjša čebula
3 stroki česna
1 kos kruha
malo mleka za
namočit kruh
1 jajce
sol, poper,
muškatni orešček
malo drobtin za
zgostitev
oljčno olje
Kruh namočimo v primerni količini mleka, če smo ga deli preveč,
kruh raje ožamemo. Dodamo nasekljano čebulo, na lističe narezan česen, narezan
radič, na trakove narezan pršut, razžvrkljano jajce in začimbe. Dodamo še nekaj
drobtin, toliko, da je masa primerna za oblikovanje polpetov. Polpete na obeh
straneh zlato ocvremo v vročem oljčnem olju. Ko so pečeni, jih polagamo na
kuhinjski papir, ki popije odvečno maščobo. K polpetom se poda pire krompir.
Ni komentarjev:
Objavite komentar