Za biftek rabimo govejo pljučno pečenko. Mesar nam bo odrezal lep
kos, moramo pa jo kupiti nekaj dni pred peko. Meso moramo namreč popreje
takšno dobo držati v paci, da je še bolj voljno in se kot tako topi v ustih.
Marinade se običajno lotimo na način, da biftke posolimo, popopramo in namazane
z olivnim oljem zlagamo v posodo. Po vrhu jih prekrijemo s prozorno
gospodinjsko folijo tako, da iztisnemo zrak, posodo pa čim bolj zatesnimo. Zrezke
lahko zložimo tudi v primerno polivinilno vrečko iz katere iztisnemo zrak. V
marinadi naj bo meso vsaj en dan, tako lahko počaka tudi en teden. Sem pa v
stanciji Menghetti srečala še en način predpriprave tovrstnega mesa. Tam so ga
imeli tri dni v suhi marinadi iz zelišč in soli, ki je posrkala tekočino iz
mesa. Biftki so bili zares izjemni. Enkrat se lotim tudi tega poskusa. Če pa
slučajno nimamo časa za predpripravo, pri mesarju enostavno kupimo že
marinirane biftke.
v olju marinirani biftki goveje pljučne pečenke
oljčno olje
jurčki
česen
peteršilj
sol, poper
malo sladke smetane
V kozici na oljčnem olju prepražimo na lističe narezan
česen in na enak način narezane jurčke, dodamo malo vode, sol, poper in
peteršilj in jih dušimo dvajset minut. Na koncu jih obogatimo še z malce sladke
smetane in prav na koncu še z nekaj kapljami ekstra deviškega oljčnega olja.
Proti koncu kuhanja omake (zaradi sočasnega končanja priprave) marinirane
biftke denemo na teflonsko ponev in jih na vsaki strani pečemo dve do tri minute,
odvisno od njihove debeline in želene prepečenosti. Ko so pečeni jih denemo na
krožnik, kjer naj še kaki dve minuti počivajo. Na krožnik denemo biftek in jurčkovo
omako ločeno. tako da si lahko vsak sam dozira mešanje teh dveh prefinjenih
okusov. Pri nas smo ju danes užili skupaj s pire krompirjem (in kozarčkom
merlota).
Ni komentarjev:
Objavite komentar