Imela sem jabolka. Imela sem skuto. In štiri jajca za porabit. In
ravno slučajno sem pri Johnovi mami polistala po neki kuharski knjigi, ki mi je
pritegnila pogled na knjižni polici. Recepta, ki je vključil želene sestavine,
sicer nisem našla na knjižnih straneh, ampak zataknjenega med platnice knjige
na izrezku iz nekega časopisa. Malo sem ga priredila po svoje. V original
receptu je bilo nekaj več sladkorja, poleg tega pa še cimet in naribana
limonina lupinica. Jaz sem si omislila manj sladkega in bolj natur okusa, brez
dodanih začimb. Poleg tega sem dodala še nekaj skute in rozin.
V resnici bo prišel nekaj debelejši, kot je na spodnji sliki. Jaz
sem imela jajce manj (zato sem v testo dela tudi proporcionalno manj ostalih
sestavin) in pekač z nekoliko večjim obodom.
Za pekač premera 26 cm
4 jajca
200 g moke
100 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
150 g masla
1 kg jabolk
½ dl vina
250 g skute
½ šilca ruma
pest rozin
Jabolka olupimo, izkoščičimo in narežemo na rezine. Dušimo jih
skupaj z vinom in rumom toliko, da se zmehčajo. Dodamo še rozine in ko se
jabolka ohladijo vmešamo še skuto. Beljake stepemo v sneg. Jajca, maslo in
sladkorja penasto umešamo. Previdno vmešamo še presejano moko in sneg. Polovico
testa vlijemo v namaščen pekač in ga pečemo pet minut na 180 stopinjah. Na
testo razporedimo dušena jabolka s skuto in po vrhu prelijemo s preostalim testom.
Testo poravnamo in pečemo še približno pol ure (odvisno od pečice).
Ni komentarjev:
Objavite komentar