V nedeljo je vedno dilema. Ali do mesarja v sosednjem kraju, ali
pripraviti kosilo iz sestavin, ki so na razpolago doma. Prejšnjo nedeljo sem se
odločila za drugo. Po mislih sta se mi podili dve jedi, ki jih klasično
pripravim, ko nimam idej. Na srečo je na plano s svojim predlogom prišel John
in z nekaj sestavljanja okusov v mislih sva prišla do tele različice rižote.
Izjemno okusna kombinacija!
Za dve osebi
oljčno olje
200 g riža za
domače jedi
15 g suhih
jurčkov
nekaj listov
radiča tarvisiano (lahko je tudi palla rossa)
½ dl belega
suhega vina
sol, poper
malo svežega
timijana in origana
svež peteršilj
Suhe jurčke za 10 minut namočimo v vodo. Na oljčno olje najprej denemo
odcejene suhe jurčke, nekajkrat zakrožimo s kuhalnico in preko vlijemo vino.
Mešamo, da tekočina izpari in jurčke umaknemo na polovico ponve. Na drugi
polovici prepražimo riž, da postekleni. Vse skupaj premešamo in zalijemo z vodo
(razmerje riž : voda je 1 : 2). Majhen del vode lahko zamenjamo s tekočino, v
kateri so se namakali suhi jurčki. A bodimo previdni, okus te tekočine ima
močan okus in lahko pokvari prefinjen okus končne jedi. Rižoto začinimo,
premešamo in kuhamo 15 minut na majhnem ognju. Dodamo narezan radič in kuhamo
še 5 minut. Celotna dolžina kuhanja je seveda odvisna od riža. Zato proti koncu
vsake toliko poskusimo, da ujamemo trenutek, ko riž ni več trd in še ne
razkuhan.
Parmezan po rižoti naribamo po okusu, lahko tudi ne.
Ni komentarjev:
Objavite komentar