sobota, 8. november 2014

Temna rižota s suhimi jurčki in radičem

V nedeljo je vedno dilema. Ali do mesarja v sosednjem kraju, ali pripraviti kosilo iz sestavin, ki so na razpolago doma. Prejšnjo nedeljo sem se odločila za drugo. Po mislih sta se mi podili dve jedi, ki jih klasično pripravim, ko nimam idej. Na srečo je na plano s svojim predlogom prišel John in z nekaj sestavljanja okusov v mislih sva prišla do tele različice rižote. Izjemno okusna kombinacija!


Za dve osebi
oljčno olje
200 g riža za domače jedi
15 g suhih jurčkov
nekaj listov radiča tarvisiano (lahko je tudi palla rossa)
½ dl belega suhega vina
sol, poper
malo svežega timijana in origana
svež peteršilj
Suhe jurčke za 10 minut namočimo v vodo. Na oljčno olje najprej denemo odcejene suhe jurčke, nekajkrat zakrožimo s kuhalnico in preko vlijemo vino. Mešamo, da tekočina izpari in jurčke umaknemo na polovico ponve. Na drugi polovici prepražimo riž, da postekleni. Vse skupaj premešamo in zalijemo z vodo (razmerje riž : voda je 1 : 2). Majhen del vode lahko zamenjamo s tekočino, v kateri so se namakali suhi jurčki. A bodimo previdni, okus te tekočine ima močan okus in lahko pokvari prefinjen okus končne jedi. Rižoto začinimo, premešamo in kuhamo 15 minut na majhnem ognju. Dodamo narezan radič in kuhamo še 5 minut. Celotna dolžina kuhanja je seveda odvisna od riža. Zato proti koncu vsake toliko poskusimo, da ujamemo trenutek, ko riž ni več trd in še ne razkuhan.
Parmezan po rižoti naribamo po okusu, lahko tudi ne.


Ni komentarjev:

Objavite komentar