torek, 14. maj 2013

Grška musaka

Pravo grško musako sem prvič poskusila, kje drugje, kot v Grčiji. Na Naxosu. V osemdesetih, v neki restavraciji ob divji plaži, kjer so se znašli tako surferji, kot hipiji in mi jugoslovanski študentje. Bila je tista prava sočna, z melancanami, mletim mesom in bešamelom. Na terasi, z modro belimi kockastimi prti ob grški glasbi. Ob sončnem zahodu. Saj si predstavljate, kajne?


500 g mlete govedine
750 g narezanega krompirja
2 jajčevca
1 čebula
500 g olupljenih paradižnikov brez semen
3 jajca
½ l mleka
nariban sir
1 cimetova palčka
oljčno olje
100 g masla
4 žlice moke
sol, poper

Krompir popečemo v olju. Jajčevce narežemo na rezine, nasolimo in pustimo stati pol ure, da odteče sok. Pomokane popečemo v olju. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, meso, nato dodamo paradižnikovo omako, cimetovo palčko, sol in poper. Za bešamel v delu mleka razmešamo moko in zmes vmešamo v vrel preostanek mleka. Dodamo maslo in kuhamo na majhnem ognju kakšnih deset minut. Ko se ohladi v maso zamešamo še razžvrkljana jajčka.
Pekač naoljimo in nanj zložimo plasti krompirja, jajčevcev, naribanega sira in mesa. Plasti še enkrat ponovimo in zalijemo z jajčnim bešamelom. Pečemo pri 180 stopinjah približno 40 minut. 
Za bolj zdravo različico, takšna je tudi tale na gornji sliki, lahko naredimo nekaj sprememb pri izvedbi recepta. Olupljen in narezan krompir skuhamo v vodi, a ne prav do konca. Tako, da potem lahko vpije še malo sokov musake. Jajčevce pa spečemo v pečici kar v lupini in jih potem izdolbemo. Tako se izognemo maščobi tako pri krompirju, kot pri jajčevcih. Pri tej zdravi varianti izpustimo tudi maslo v bešamelu. Je ravno tako dober.

Ni komentarjev:

Objavite komentar