sobota, 4. maj 2013

Pljukanci s šparglji

Značilna istrska kombinacija, za katere kuho ne porabimo veliko časa. Če imamo pljukance že pripravljene ali pa smo jih dobili v bližnji trgovini, nam pripravljanje jedi vzame natančno toliko časa, kot rabimo za kuhanje testenin. Špargljevo omako namreč pripravimo med tem.


Za 4 osebe
400 g pljukancev
šopek divjih špargljev
olivno olje
1 dl belega vina
sol
poper
½ dl sladke smetane

Najprej denemo na štedilnik osoljeno vodo za kuhanje testenin. Šparglje pripravimo za kuho tako, da zavržemo spodnje olesenele dele, srednje narežemo na centimetrske koščke, vršičke pa odrezane na kakšnih treh do štirih centimetrih shranimo posebej. V veliki ponvi na hladnem olivnem olju začnemo s praženjem srednjih delov. Posolimo in popopramo. Že zelo kmalu po začetku jih zalijemo z belim vinom in na zmernem ognju kuhamo kakšnih deset minut, toliko, da večina tekočine povre. Na koncu dodamo za kakšno minutko ali dve še vršičke. Vršički so mehki že sami po sebi in na ta način ohranimo njihovo svežino in hrustljavo substanco. Odstavimo od ognja in najprej vmešamo tekočo sladko smetano, nato še skuhane testenine. Pri nas jih serviramo brez naribanega sira, da izjemen okus divjih špargljev pride do izraza. Okusi so seveda različni. K tako pripravljenim pljukancem se odlično poda mešanica mladih zelenih solat in istrska malvazija. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar