Za 4 osebe
400 g pljukancev
šopek divjih špargljev
olivno olje
1 dl belega vina
sol
poper
½ dl sladke smetane
Najprej denemo na štedilnik osoljeno vodo za
kuhanje testenin. Šparglje pripravimo za kuho tako, da zavržemo spodnje
olesenele dele, srednje narežemo na centimetrske koščke, vršičke pa odrezane
na kakšnih treh do štirih centimetrih shranimo posebej. V veliki ponvi na
hladnem olivnem olju začnemo s praženjem srednjih delov. Posolimo in popopramo.
Že zelo kmalu po začetku jih zalijemo z belim vinom in na zmernem ognju kuhamo
kakšnih deset minut, toliko, da večina tekočine povre. Na koncu dodamo za
kakšno minutko ali dve še vršičke. Vršički so mehki že sami po sebi in na ta
način ohranimo njihovo svežino in hrustljavo substanco. Odstavimo od ognja in
najprej vmešamo tekočo sladko smetano, nato še skuhane testenine. Pri nas jih
serviramo brez naribanega sira, da izjemen okus divjih špargljev pride do
izraza. Okusi so seveda različni. K tako pripravljenim pljukancem se odlično
poda mešanica mladih zelenih solat in istrska malvazija.
Ni komentarjev:
Objavite komentar