nedelja, 19. maj 2013

Zeliščni polpeti s slanino

Polpeti so res pripravna jed. Ko doma nimamo pravega kosa mesa za glavno jed, lahko polpeti zadovoljijo še tako zahtevnega jedca. Preslepili ne bi verjetno edino našega prijatelja iz Zgornjega Hotiča, ki rabi pred seboj zajeten kos pravega mesa. Njega ne preslepijo tudi pregrešno drage slow food variante vrhunskih mojstrov. Za ceno jedi  bi gotovo lahko dobili kar nekaj kilogramov resničnega mesa.
Polpete lahko pripravimo iz marsičesa. Zelenjave (bučk, jajčevcev, špinače, blitve), zelišč, mletega mesa (to je najbolj klasična različica) ali pa sira ali mesnin, ki jih vmešamo v osnovno maso. Tokrat sem imela na razpolago samo nekaj slanine, ki je rešila domače kosilo.


10 dkg slanine
1 čebula
bel kruh
mleko
jajce
majaron
3 vejice peteršilja
muškatni orešček
poper
krušne drobtine
malo moke
olivno olje

Kruh namočimo v mleku. Na olivnem olju prepražimo na tenke trakove narezano slanino in sesekljano čebulo. Prepraženo zamešamo v namočen kruh, dodamo jajce, peteršilj in ostale začimbe. Premesimo in dodamo še drobtine, toliko, da dobimo primerno gostoto za oblikovanje polpetov. Polpete še povaljamo v moki in jih ocvremo na olivnem olju. Ocvrte najprej položimo na kuhinjski papir, da popije odvečno maščobo. To je vse.
Če se boste spraševali, kaj je na sliki za njima. Ajdova kaša z jurčki.

Ni komentarjev:

Objavite komentar