Pravijo, da so najboljši maccheroncini ali pa
bucatini, jaz pa sem uporabila bariline polnozrnate špagete, ki sem jih imela
pri roki. Seveda se lahko prepustite domišljiji in jed pripravite s kakšnim drugačnim
odtenkom. Jaz sem že poskusila in namesto svežih sardel uporabila marinirane
sveže inčune, vložene v oljčnem olju. Olje sem uporabila za praženje čebule,
inčuni pa so se lepo razpustili v omaki, v katero sem za okus dodala tudi
kanček malvazije.
Za 4 osebe
400 g špagetov
olivno olje
čebula
600 g svežih sardel
40 g rozin
50 g pinjol
3 slani inčuni
6 vejic svežih listov sladkega janeža (komarček)
zajeten ščep žafrana
sol in poper
2 žlici drobtin
Sardele očistimo drobovja, glav in kosti. Fileje splaknemo
pod vodo in jih s kuhinjskim papirjem popivnamo. Pristavimo vodo za špagete, ko
zavre v njej najprej malo manj kot 10 minut kuhamo komarčkove vejice. Na
olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo nasekljane slane inčune in
mešamo, dokler se ne stopijo, dodamo še namočene rozine in pinjole. Nato gremo
naprej s svežimi sardinami in sesekljanim prej pokuhanim komarčkom. Posolimo in
popopramo in kuhamo še kakšnih 10 minut. Na koncu dodamo še žafran. Medtem smo
skuhali špagete v vodi, v kateri smo prej pokuhali janeževe liste. Odcejene
špagete vmešamo v omako iz sardin. Še malo pokapljamo z olivnim oljem in
posujemo z drobtinami, ki smo jih prej rahlo prepražili (brez maščobe).
Premešamo in slastna sicilijanska jed že čaka naše brbončice. Deset točk, bi
rekel eden izmed mojih sodelavcev iz prejšnjih časov.
Ni komentarjev:
Objavite komentar