ponedeljek, 20. maj 2013

Špageti all'amatriciana

Ta čudovita omaka izvira iz mesta Amatrice v gorski provinci Rieti v Laziu. V wikipediji piše, da izvor te omake najdemo v receptu za jed imenovano gricia (grici so bili v rimskih časih prodajalci kruha, za njihovo poimenovanje pa obstaja več razlag). Omaka je bila takrat pripravljena iz mesnine guanciale (neke vrste slanine iz svinjskih ličk) in naribanega pecorina. Iznajdba paradižnikove omake in nastanek omake gricia sega v 18 stoletje. Prvi zapis recepta za tako omako najdemo leta 1790 v kuharski knjigi L'Apico Moderno rimskega chefa Francesca Leonardija. V rimskem dialektu lahko to omako najdemo tudi pod imenom matriciana (izguba nenaglašenega vokala).
Tokrat sem jo naredila nekoliko po svoje, ker ta dan nisem imela na razpolago pecorina. Namesto kozjega sira sem uporabila mozzarelo in parmezan. Oba sira sem dodala prav na koncu, mozzarelo narezano na kockice, parmezan pa nariban. Uporabila sem tudi dva Jamiejeva trika. V omaki sem kuhala parmezanovo skorjo, ki je dala omaki še boljši okus. Zalila sem jo z nekaj škrobne vode, v kateri so se kuhali špageti. Originalno omako pripravljajo na svinjski masti, v teh časih pa je bolj zdravo in tudi bolj enostavno uporabiti kar olivno olje.


Za 4 osebe
olivno olje
15 dag slanine
1 čili
1 rdeča čebula
400 g na koščke narezanega paradižnika
1,5 dl rdečega vina
vejica rožmarina
100 g sira pecorino
400 g špagetov

V veliki ponvi na vročem olivnem olju najprej prepražimo na trakove narezano slanino. Tako, da se zapeče in postane hrustljava. Pražimo naprej z na kolobarčke narezanim čilijem. Dodamo še nasekljano čebulo. Še malo pražimo. Nato gremo noter s paradižniki. Malce posolimo, ne preveč, ker je slanina že slana. Raje dosolimo na koncu. Popopramo in dodamo nasekljane lističe rožmarina. Mislim, da brez rožmarina ne gre, ker da piko na i okusu te omake. Zalijemo z rdečim vinom. Kuhljamo še kakšnih dvajset minut. Če postane pregosta, jo lahko razredčimo z nekaj žlicami vode, v kateri se kuhajo špageti. Na koncu dodamo še pecorino. Medtem skuhamo špagete, jih odcedimo in stresemo v omako in pomešamo. Zraven gre rdeče vino.

1 komentar:

  1. Jedel sem fantasticno izvedbo v neki mali trattorii v Margheri in potem malo raziskal. Verjetno je to tisto osnovno poleg aglio-olio zaradi cesar je pasta pasta.

    OdgovoriIzbriši