Tokrat sem jo naredila nekoliko po svoje, ker ta
dan nisem imela na razpolago pecorina. Namesto kozjega sira sem uporabila
mozzarelo in parmezan. Oba sira sem dodala prav na koncu, mozzarelo narezano na
kockice, parmezan pa nariban. Uporabila sem tudi dva Jamiejeva trika. V omaki
sem kuhala parmezanovo skorjo, ki je dala omaki še boljši okus. Zalila sem jo z
nekaj škrobne vode, v kateri so se kuhali špageti. Originalno omako
pripravljajo na svinjski masti, v teh časih pa je bolj zdravo in tudi bolj
enostavno uporabiti kar olivno olje.
Za 4 osebe
olivno olje
15 dag slanine
1 čili
1 rdeča čebula
400 g na koščke narezanega paradižnika
1,5 dl rdečega vina
vejica rožmarina
100 g sira pecorino
400 g špagetov
V veliki ponvi na vročem olivnem olju najprej
prepražimo na trakove narezano slanino. Tako, da se zapeče in postane hrustljava.
Pražimo naprej z na kolobarčke narezanim čilijem. Dodamo še nasekljano čebulo.
Še malo pražimo. Nato gremo noter s paradižniki. Malce posolimo, ne preveč, ker
je slanina že slana. Raje dosolimo na koncu. Popopramo in dodamo nasekljane
lističe rožmarina. Mislim, da brez rožmarina ne gre, ker da piko na i okusu te
omake. Zalijemo z rdečim vinom. Kuhljamo še kakšnih dvajset minut. Če postane
pregosta, jo lahko razredčimo z nekaj žlicami vode, v kateri se kuhajo špageti.
Na koncu dodamo še pecorino. Medtem skuhamo špagete, jih odcedimo in stresemo v
omako in pomešamo. Zraven gre rdeče vino.
Jedel sem fantasticno izvedbo v neki mali trattorii v Margheri in potem malo raziskal. Verjetno je to tisto osnovno poleg aglio-olio zaradi cesar je pasta pasta.
OdgovoriIzbriši