Sardela (lat. Sardina pilchardus, hr. Srdela,
fr,nem,an. Sardine, šp. Sardina europea ali sardina comun) je najpogostejša
riba Jadranskega morja. Lovijo jih vse leto, predvsem v toplejših mesecih.
Zaradi občutljivosti jo jemo izključno svežo, rok pa ji lahko podaljšamo, če jo
shranimo v soli, mariniramo sveže ali pa pripravimo »na šavor« (tudi v
marinadi).
Naj vam zagotovim, da so pod tole marinado tudi sardele. Slika na krožniku žal ni uspela. So pa tudi takole pripravljeni koleščki čebulic in česna odlični. Pojedli smo prav vse (razen lovora seveda).
Predjed za 4
osebe
½ kg svežih sardel
bela moka
oljčno olje
1 čebula
4 stroki česna
1,5 dl vinskega kisa
1 dl belega vina
sol
celi črni oper
lovorov list
Očiščene in pomokane sardele ocvremo v oljčnem olju
z obeh strani in odložimo v skledo. Na ostanku olja prepražimo na kolobarčke
narezano čebulo, na lističe narezan česen, dolijemo kis in vino ter dodamo sol
poper, lovorov list. Premešamo in pustimo, da zavre in se malo pokuha. Tako
pripravljeno marinado prelijemo na sardele, da jih prekrije. Skledo prekrijemo
z gospodinjsko folijo in pustimo, da v hladilniku stoji najmanj en dan.
Ponudimo z belim primorskim vinom in kruhom. Prav tako belim primorskim.
Ni komentarjev:
Objavite komentar