četrtek, 2. maj 2013

Sardele na šavor

Že večkrat sem naslov te preproste jedi opazovala v Pucerjevi istrski kuhinji, če se prav spominjam pa imajo recept za to primorsko jed v nekje v svojih knjigah tudi Novakovi. Ker sem sardele na tak način pripravljala prvič, sem pogledovala recept v prvem viru, ki ima predstavljene kar tri variante. Odločila sem se za prvo.
Sardela (lat. Sardina pilchardus, hr. Srdela, fr,nem,an. Sardine, šp. Sardina europea ali sardina comun) je najpogostejša riba Jadranskega morja. Lovijo jih vse leto, predvsem v toplejših mesecih. Zaradi občutljivosti jo jemo izključno svežo, rok pa ji lahko podaljšamo, če jo shranimo v soli, mariniramo sveže ali pa pripravimo »na šavor« (tudi v marinadi).
Naj vam zagotovim, da so pod tole marinado tudi sardele. Slika na krožniku žal ni uspela. So pa tudi takole pripravljeni koleščki čebulic in česna odlični. Pojedli smo prav vse (razen lovora seveda).


Predjed za 4 osebe
½ kg svežih sardel
bela moka
oljčno olje
1 čebula
4 stroki česna
1,5 dl vinskega kisa
1 dl belega vina
sol
celi črni oper
lovorov list

Očiščene in pomokane sardele ocvremo v oljčnem olju z obeh strani in odložimo v skledo. Na ostanku olja prepražimo na kolobarčke narezano čebulo, na lističe narezan česen, dolijemo kis in vino ter dodamo sol poper, lovorov list. Premešamo in pustimo, da zavre in se malo pokuha. Tako pripravljeno marinado prelijemo na sardele, da jih prekrije. Skledo prekrijemo z gospodinjsko folijo in pustimo, da v hladilniku stoji najmanj en dan. Ponudimo z belim primorskim vinom in kruhom. Prav tako belim primorskim.

Ni komentarjev:

Objavite komentar