Največkrat to sladico na jedilniku gostiln najdemo
kot grmado, posebej okoli Šmarne gore. Drugod ima spet ime kakšne druge
vzpetine, nekateri pa ga poimenujejo tudi kot žličnik ali pa diplomatski puding. S pridevnikom
diplomatsko kot sladica obstaja tudi diplomatska omleta, ki pa je pravzaprav
nekoliko bolj sofisticirana pohorska. Induktivno sklepanje nas tako pripelje do
spoznanja, da imajo sladice pridevnik diplomatski, če so sestavljene iz
različnih sestavin. Vedno med njimi najdemo orehe, rozine in stepeno smetano.
Pa tudi malo ruma. Orehi imajo svojo moč, pa čeprav niso več to, kar so bili
nekoč. Če še malo pobrskamo po spletu najdemo razlago, zakaj se ta puding imenuje diplomatski. To je sladica, ki se streže v znanih madžarskih slaščičarnah, ko sta Gerbeaud in Gellert. Ime izhaja iz 19. stoletja, ko je bila ta sladica postrežena na meniju ob priložnosti diplomatske konference o aneksiji Bosne. Recept so objavili, ker so diplomatski gostje tako uživali v sladici. Druga razlaga pravi, da pridevnik diplomatski pri tej sladici izvira od oboževanja te sladice s strani ruskega diplomata Nasselrodea. Bojda je nasploh imel rad angleške pudinge. Tretja najbolj preprosta in poenostavljena razlaga pa se je znašla na hrvaški kuharski spletni strani. Pravi: "Ovaj puding je zvan diplomatskim, jer je elegantan spoj tradicije i modernih vremena." Kakor koli že, ta desert je slasten, kot bi rekle diplomatke.
Za 4 osebe
1 vaniljin puding
½ lira mleka
3 žlice sladkorja
pest rozin
10 dkg orehov
šilce ruma
biskvit ali otroški piškoti
sladka smetana
Rozine
namočimo v rum. Na dno pekača ali posode naložimo kose biskvita ali otroške
piškote. Nanje enakomerno polijemo rum z rozinami. Dodatno jih lahko namočimo z
malo mleka. Po njih potresemo še zmlete orehe. Puding skuhamo po navodilu iz
vrečke in ga prelijemo preko diplomatske osnove. Pekač prekrijemo z aluminjasto
folijo in ga denemo v hladilnik, da se puding dodobra ohladi. Postrežemo s
stepeno sladko smetano. Za otroško varianto te sladice se seveda znajdemo po
svoje.
Ni komentarjev:
Objavite komentar