nedelja, 3. maj 2020

Jabolčni kolač


Iskala sem recept za jabolčni kolač, a ker ni naključij sem v prilogi nekega časopisa, ki ga sicer ne kupujem, po naključju našla recept za jabolčni kolač. Slika je bila omamna, rahlo dvignjen bisvit z jabolki. Morda je bila moja napaka, da sem iz beljakov naredila sneg in nisem vmešala celih jajc, kot je bilo predvideno v receptu. Poleg tega sem uporabila model za torte in s tem omogočila, da so se sokovi – predvsem iz jabolk in maslo cedili po pečici. Rezultat je bil precej bolj plitev jabolčni kolač in ne tako mehak, kot je na sliki. Johnu je bil sicer všeč, meni maj. Pravzaprav je bil dober, le moja pričakovanja so bila glede na objavljeno sliko v omenjenem mediju precej višja. Morda je bilo tudi malo premalo testa za pekač, ki so ga predpisali. Tudi to je nenavadno in govori v prid temu, da slika nima neposredne povezave z omenjenim receptom. Predlagajo namreč model za torto, na sliki pa so kvadrasti koščki.
Opišem vam recept, kot je bil zapisan v originalu.
Jaz sem dodala rezine, nisem pa po vrhu posipala z mandlji.


Za pekač premera 24 cm:
120 g moke
žlička pecilnega praška
ščep soli
120 g masla sobne temperature
100 g sladkorja
2 jajci
vaniljev sladkor
2-3 jabolka
žlica sladkorja in mandljevi lističi za posip

Olupljena jabolka zrežemo na kockice ali lističe. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo, eno po eno dodamo jajci in vsakič dobro premešamo. Na zmes presejemo moko, sol in pecilni prašek ter zmešamo na roko. Ko se sestavine povežejo, dodamo jabolka in še enkrat nežno premešamo. Pekač premažemo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Testo denemo v pripravljen pekač, ga po vrhu pogladimo in posipamo z žlico sladkorja ter mandljevimi lističi. Pečemo približno 40 minut na 180 stopinjah. Preverimo z zobotrebcem, če je kolač pečen. Pečen kolač lahko posujemo s sladkorjem v prahu.
Postrežemo lahko s kepico vaniljevega sladoleda ali žlico sladke smetane.

Ni komentarjev:

Objavite komentar