Iskala sem recept za jabolčni kolač, a ker ni
naključij sem v prilogi nekega časopisa, ki ga sicer ne kupujem, po naključju
našla recept za jabolčni kolač. Slika je bila omamna, rahlo dvignjen bisvit z
jabolki. Morda je bila moja napaka, da sem iz beljakov naredila sneg in nisem
vmešala celih jajc, kot je bilo predvideno v receptu. Poleg tega sem uporabila
model za torte in s tem omogočila, da so se sokovi – predvsem iz jabolk in
maslo cedili po pečici. Rezultat je bil precej bolj plitev jabolčni kolač in ne
tako mehak, kot je na sliki. Johnu je bil sicer všeč, meni maj. Pravzaprav je
bil dober, le moja pričakovanja so bila glede na objavljeno sliko v omenjenem
mediju precej višja. Morda je bilo tudi malo premalo testa za pekač, ki so ga
predpisali. Tudi to je nenavadno in govori v prid temu, da slika nima
neposredne povezave z omenjenim receptom. Predlagajo namreč model za torto, na
sliki pa so kvadrasti koščki.
Opišem vam recept, kot je bil zapisan v originalu.
Jaz sem dodala rezine, nisem pa po vrhu posipala z mandlji.
Za pekač
premera 24 cm:
120 g moke
žlička pecilnega praška
ščep soli
120 g masla sobne temperature
100 g sladkorja
2 jajci
vaniljev sladkor
2-3 jabolka
žlica sladkorja in mandljevi lističi za posip
Olupljena jabolka zrežemo na kockice ali lističe.
Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo, eno po eno dodamo jajci in
vsakič dobro premešamo. Na zmes presejemo moko, sol in pecilni prašek ter
zmešamo na roko. Ko se sestavine povežejo, dodamo jabolka in še enkrat nežno
premešamo. Pekač premažemo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Testo
denemo v pripravljen pekač, ga po vrhu pogladimo in posipamo z žlico sladkorja
ter mandljevimi lističi. Pečemo približno 40 minut na 180 stopinjah. Preverimo
z zobotrebcem, če je kolač pečen. Pečen kolač lahko posujemo s sladkorjem v prahu.
Postrežemo lahko s kepico vaniljevega sladoleda ali
žlico sladke smetane.
Ni komentarjev:
Objavite komentar