Ko sem onega dne z užitkom spremljala Jamijeva
kulinarična popotovanja po Italiji, sem ob priložnosti njegovega obiska pri
noni Teresi v Trattorii Settimio v Rimu, slišala za namig, da je njoke treba
pripravljati brez jajc. Samo pri velikih količinah lahko uporabimo jajce, če ne
so trdi. Res, vsakokrat, ko sem delala njoke, sem se spraševala, zakaj so trši
od tistih, ki jih kupim v trgovini ali dobim na mizo v kakšni gostilni.
Tako sem se lotila tudi tega podviga, njokov brez
jajc. Bili so mehki in čvrsti, takšni kot morajo biti. Celo življenje se učimo.
krompir
ostra moka
sol
Krompir skuhamo v lupini. Olupljenega zmečkamo,
dodamo ščep soli in dodajamo ostre moke. Po občutku, toliko časa, dokler med
mesenjem pod dlanmi ne občutimo ravno prav čvrstega, a voljnega testa
svilnatega otipa.
Testo oblikujemo v podolgovate klobasice in ga
narežemo na koščke primerne velikosti. Njoke skuhamo v vreli vodi, kuhani so,
ko priplavajo na površje.
Ni komentarjev:
Objavite komentar