nedelja, 24. maj 2020

Riževa torta


Pravzaprav gre tu za rižev narastek v nekoliko drugačni obliki. Idejo sem dobila pri gledanju oddaje dveh požrešnih Italijanov (Antonio Carlucco in Genaro Contaldo), ki sta se potikala po Apuliji, kjer sta na neki kmetiji pripravila riževo torto. Pripravlja se enako kot narastek, le da je dodan še pomarančni liker in pomarančna lupinica. Rižev narastek imam itak rada, spominja me na otroštvo, tale različica pa ima poseben dotik južne Italije.


Za model premera 22 cm
300 g riža
1 l mleka, običajno še nekoliko več, odvisno od riža
ščepec soli
½ dl ruma
2 pesti rozin
4 jajca
4 žlice sladkorja
1 vaniljin sladkor
nastrgana lupinica bio pomaranče
½ dl Contreaua (pomarančnega likerja)
žlička masla za pekač
sladkor v prahu za posip

V vrelo mleko s ščepcem soli vmešamo riž in ga na počasnem ognju ob občasnem mešanju skuhamo do mehkega. Med kuhan riž vmešamo rozine, skupaj z rumom v katerem so bile namočene. Beljake stepemo. Rumenjake stepemo s sladkorjema in dodamo še nastrgano pomarančno lupinico in Contreau. Najprej vmešamo v mlečni riž rumenjake, nato še sneg. Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo pri 180 stopinjah približno 25 minut, odvisno od pečice.
Požrešna Italijana sta na spečeno torto naribala še pomarančne lupinice in vse skupaj potresla s sladkorjem v prahu.



Ni komentarjev:

Objavite komentar