sreda, 7. avgust 2013

Pizza s tuno

To je še ena izmed klasičnih kombinacij okusov pizze. Okusa tune in čebule se čudovito prepletena in dasta glavni akcent tej italijanski jedi. Zadostujeta tudi sama, seveda v kombinaciji z osnovnima sestavinama – paradižnikom in mozzarelo. Lahko pa dodamo še kakšne dodatke, ki jih med grizljanjem srečamo na vsake toliko. Paradižnike, olive ali celo kapre.


olivno olje
paradižnikova omaka
origano, timijan
malo soli
tuna iz konzerve
čebula
mozzarela
lahko še: olive, paradižniki, kapre

Pri nas vedno uporabimo doma pripravljeno testo. Običajno ga zamesimo več in po količinah za eno pizzo zamrznemo. Testo razvaljamo in položimo na pomaščen pekač, še najbolje pa je, če namesto olja uporabimo pergamentni papir. Testo na rahlo premažemo z olivnim oljem in na tanko s paradižnikovo omako. Posolimo. Raje manj, samo s kakšnim ščepcem, da pizza ne bo preslana. Posujemo z začimbami in obložimo s tuno, na kolobarčke narezano čebulo in po izbiri še z olivami, paradižnikom in nekaj kaprami (kaper naj ne bo preveč, ker lahko prevladajo v okusu. Pizzo pečemo pri visoki temperaturi (230 stopinj) 5 do 10 minut. Kakšno minuto ali dve pred koncem pečenja nanjo nadevamo še mozzarelo (sicer se preveč razpusti in nima več pravega okusa in strukture). Zraven pa je skoraj nujno hladno pivo. Za otroke pa kaj drugega seveda. Spominjam se, da smo v najstniških letih zraven pizze vedno naročili Stil. Pravzaprav ga zelo pogrešam. Tako kot tiste mlade čase. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar